I dag återgår vi till att få karensavdraget igen när vi måste stanna hemma från våra jobb.

Ett avdrag som gör ett stort hål i plånboken för alla oss som inte har så höga löner och som inte har möjligheten att arbeta hemifrån, med bibehållen lön såklart, om vi känner oss lite krassliga.

Vi kommer återigen att börja gå till våra arbeten även om vi känner oss lite hängiga, på grund av den enkla anledningen att vi faktiskt inte har råd att vara sjuka. 

105 830 har skrivit under

Detta kommer leda till att vi kommer se en stor spridning av virus och sjukdomar igen, även sådant som inte är covid-relaterat.

Kommunal har startat en namninsamling med syfte att försöka påverka regeringen att ta beslut om att slopa karensavdraget för gott. I skrivande stund har 105 830 personer skrivit under. Det visar rätt tydligt att vi är många som står bakom kravet att ta bort karensen för alltid. 

Nu är det bara att hoppas att våra politiker lyssnar och verkligen bryr sig om vad vi vill och vad vi tycker.

Att ha råd att vara hemma när man är sjuk ska inte vara en klassfråga. Det ska vara en självklarhet för alla oavsett om du är chef, kontorsarbetare, undersköterska, städare eller busschaufför.

Att ha råd att vara hemma när man är sjuk borde vara en självklarhet. Att ha råd att vara hemma när man är sjuk ska inte vara en klassfråga. Det ska vara en självklarhet för alla oavsett om du är chef, kontorsarbetare, undersköterska, städare eller busschaufför. Oavsett om du är hög- eller lågavlönad, ensamstående eller har partner. Möjligheten att vara hemma när man är sjuk är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga.

Alla ska ha råd att vara sjuka

Sverige har rykte om sig att vara det bästa välfärdslandet, hur kan det då komma sig att vi är det enda landet i Norden som har karens i sjukförsäkringen? Hur kan det komma sig att i vårt land får människor betala med både hälsa och hål i plånboken när dom blir sjuka?

Nu Sverige, nu är det dags att vi skrotar karensavdraget för all framtid och låter människor känna att de med gott samvete kan stanna hemma när de är sjuka, utan att behöva oroa sig för förlusten av pengar och den extra oro och stress som det skapar.

Det är dags att möjligheten att vara hemma vid sjukdom blir en möjlighet för alla, inte bara några få.