Kommunals krav är fortsatt att karensavdraget måste slopas helt. Till dess kräver förbundet att det tillfälliga slopandet av karensavdraget fortsätter att gälla. Det är annars tänkt att upphöra den 1 april i år.

– Det här är en fråga som engagerar våra medlemmar. Vi har på bara några veckor samlat in nära 100 000 namn för våra krav, säger Malin Ragnegård.

Vill inte vänta till efter valet

Regeringens försök att begrava frågan till efter valet med en utredning är inget Malin Ragnegård ställer upp på.

– Vi ser dagens besked från regeringen som ett första steg mot att avskaffa karensavdraget. Det är bra men inte tillräckligt. Och det är orimligt att utredningen ska behöva hålla på så länge.

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.
Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

Vid en presskonferens i dag sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att en utredning tillsätts som är fri att föreslå vad som ska hända med karensavdraget. Utredningen ska vara klar senast 29 september nästa år.

Malin Ragnegård tycker att politikerna redan nu har det underlag som krävs för att permanent avskaffa karensavdraget.

– Det fanns ju en anledning till att det avskaffades tillfälligt under pandemin. Smittspridning upphör ju inte bara för att den inte längre kallas pandemi.

”Klasslagstiftning”

Inte bara Kommunal kräver slopat karensavdrag. Till exempel LO beslöt vid sin kongress i december förra året, efter förslag från bland andra Kommunal, att kräva att karensavdraget slopas och att besked om detta ska komma från regeringen före valet.

LO-kongressen uttalade att det är orimligt att Sverige som enda nordiska land har ett karensavdrag. Och att detta främst drabbar LO:s medlemmar som inte kan arbeta hemifrån.

”Det är en klasslagstiftning som måste slopas”, sa LO-kongressen.

Malin Ragnegård säger att kampanjen mot det orättvisa karensavdraget kommer att pågå så länge det finns kvar.

– Vi kommer att fortsätta med vår namninsamling, säger hon.


Vi frågade våra läsare hur de påverkas när karensen återinförs 1 april. Här finns deras svar:

Klicka på inlägget för att få upp det på Facebook och se kommentarerna.