Frivilligt jobb varje helg testas i Sundsvall
Sundsvall skrotar delade turer. För att klara av bemanningen införs ett projekt där anställda i äldreomsorgen frivilligt jobbar ständig helg. Det innebär också att de bara jobbar 30 timmar i veckan.
– Det är bra. Jag jobbar färre dagar, kroppen får vila. När jag jobbade nästan varje dag fick jag ont i kroppen, säger Jawaher Omar Yassin, undersköterska på Ljustagården.
Redan innan valet blev Kommunal lovade att de delade turerna skulle bort. Nu görs ett pilotprojekt.
Målet är också att fler ska jobba heltid och att vikarierna ska bli färre. Hållbar bemanning testas på fyra äldreboenden, ett servicehus och i en hemtjänstgrupp. Kommunal betonar att det inte handlar om hälsoscheman.
På Ljustagården en mil norr om Sundsvall har fyra anställda valt att jobba fredag, lördag och söndag varje helg. De får då 30 timmars vecka med heltidslön.
– Jag jobbar tre dagar och är ledig fyra. Min man jobbar också helger. Barnen är stora. Jag har ett barn som jag gör läxor med i veckan, säger Jawaher Omar Yassin.
Ljustagården har haft det nya schemat i tre veckor. De som jobbar ständig helg går från 15 till 21 på fredagar och sedan från klockan 7 till 21 på lördag och söndag med två timmar rast.
Mathias Steen är också undersköterska har även han valt att jobba varje helg.
– Det är klart att det är långa dagar. Men återhämtningen blir bättre när jag är långledig. Jag upplever att jag var mer trött tidigare, säger Mathias Steen.
Då jobbade han både kväll följt av dag samt delade turer. Men också korta pass. Nu har han alltså mer sammanhängande ledighet.
– När jag varit ledig tisdag, onsdag och torsdag så börjar jag nästan längta till jobbet för att komma i gång igen, säger han.
Om han vill fortsätta på det här schemat är oklart.
– Som det känns nu så vill jag det, men vi får se hur det känns efter tre månader, säger han.
Jag tror inte att det är hållbart över lång tid, utan det är just en viss tid i livet då det kan vara alldeles fantastiskt.
Kommunal är positivt.
– Det är bara frivilliga personer, det finns inget tvång. Det vart ju mycket enklare att lägga schemat. Det är spännande att se. Det kan ju bli så att två personer delar på ständig helg och kör några månader var under ett år, säger Åsa Selander, ordförande för Kommunals sektion vård och omsorg i Sundsvall.
Hon är dock tveksam till att det här är arbetstider som fungerar under en längre period.
– Men jag tror inte att det är hållbart över lång tid, utan det är just en viss tid i livet då det kan vara alldeles fantastiskt. Jag tycker att det ska bli spännande att få en utvärdering, vad tyckte man, fick man bättre livskvalitet, säger Åsa Selander.
Projektet kommer att utvärderas. Men även om delade turer skrotas så finns ryggpassen kvar, alltså kväll följt av dag.
– Det är ett trubbel som vi försöker skruva i. Vi ska ha gängse arbetstider som finns på svensk arbetsmarknad med tillräcklig vila. Men det är svårt att få till, säger Åsa Selander.
Samtidigt har resurspass införts, i första hand ska frånvaro täckas på den egna arbetsplatsen.
– Det ska inte vara kast med liten undersköterska, säger Åsa Selander.
Hon syftar på att den som tar resurspass ska blivit inskolade på den arbetsplats som de kommer till. Detta betonar även Marianne Törngren som är enhetschef på Ljustagården.
Samtidigt som pilotprojektet startat har antalet anställda på Ljustagården utökats från 24 till 27. Redan tidigare var det många som arbetade heltid, nu har ytterligare två gått upp till 100 procent.
Marianne Törngren berättar att personalgruppen pratat igenom det nya schemat.
– Vi hade turen att fyra ville gå ständig helg. Det är jättebra att de ville göra det, det här är ju ett projekt och en möjlighet. Jag har själv jobbat som undersköterska i 30 år, kan vi få bort delade turerna så är det ju guld värt, säger Marianne Törngren.