Det oväntade beskedet väckte oro hos flera anställda inom äldreomsorgen i Hudiksvall kommun. Nu stod det klart att hundratals medarbetare skulle arbeta varannan helg med start hösten 2021. I samband med det skulle delade turer slopas. 

Det dröjde inte länge förrän anställda började att protestera. Dels pratade flera med media, dels bjöd man in kommunen och lokala politiker till samtal.

En fråga som blev central i protesterna var att kommunen saknade siffror över hur mycket de räknade med att spara tack vare schemaändringarna. Vid flera tillfällen har Marie Larsson, ordförande för Kommunal i Hudiksvall, bett om att få se siffrorna. Trots det har kommunen inte kunnat presentera dem. 

– Jag förstår att arbetsgivaren måste göra något för att spara pengar, men frågan är hur man gör det, säger hon och tillägger att beskedet togs utan en dialog med facket. 

Vi på facket har ju besökt arbetsplatser och pratat med medlemmar sedan i somras och har förstått att flera har mått väldigt dåligt. Jag blev väldigt glad när de ringde mig och berättade att de pausar.

Maria Larsson, Kommunal

Hudiksvall kommun räknade med att arbete varannan helg skulle starta under hösten i år. Innan det väl hann ske stoppade kommunen sina egna planer. Över ett telefonsamtal nåddes Marie Larsson av beskedet att schemaändringarna hade pausats. 

– Vi på facket har ju besökt arbetsplatser och pratat med medlemmar sedan i somras och har förstått att flera har mått väldigt dåligt. Jag blev väldigt glad när de ringde mig och berättade att de pausar, säger hon. 

Trots att kommunen har bromsat sina planer är det okänt vad som händer härnäst. Dock har Marie Larsson svårt att tro att Hudiksvall kommun skulle införa arbete varannan helg ytterligare en gång. 

– Nu driver jag hårt att det ska bli heltidsarbete som norm. Sedan kanske det leder till olika scheman, men jag tror inte det skulle bli samma som förut. Jag har också tryckt på att man ska ha arbetsgrupper med förtroendevalda. På så sätt är de involverade från första början, säger Marie Larsson.