Redan innan valet 2018 blev Kommunal lovade att de delade turerna skulle försvinna. Det är först nu med pengar från de statliga extramiljonerna som gör det möjligt.

Sundsvalls politiska styre lägger nu 5,5 miljoner på att fasa ut de delade turerna. Det ska påbörjas 2021. Beslutet påverkar ett par tusen medlemmar.

– Jag tror inte att vi kommer att hinna med alla boenden under 2021. Jag kommer att ligga på för att det att ska gå så fort som möjligt naturligtvis, säger Åsa Selander, ordförande för Kommunals sektion vård och omsorg i Sundsvall.

I dag jobbar många varannan helg och har delade turer. På de stora boendena har det varit svårt att få till vettiga scheman och därmed en hållbar arbetsmiljö, säger hon.

– Jag tror inte att det här kommer att bli särskilt mycket dyrare för arbetsgivaren heller för jag tror att sjukskrivningarna kommer att gå ner. Man kommer att få mer ork och man blir inte lika utsliten när man får mer normala arbetstider.

Det finns många som har långt till jobbet och alla kan inte åka hem när de har uppehåll, menar Åsa Selander.

– Jag har pratat med många som säger att de ser hur kamraterna sliter medan de är lediga och efter ett par timmar går man in och hjälper till. Då jobbar man ju gratis åt arbetsgivaren.

Sundsvalls kommun får 42 miljoner kronor för satsning på äldreomsorgen. Förutom att delade turer tas bort ska kommunen satsa 7 miljoner på ökad budget för äldreboenden och 15 miljoner till hemtjänsten.