Johanna Bergman och Elin Sandberg.

Johanna Bergman och Elin Sandberg.

Strax efter klockan 14 en onsdag lyckas jag nå Elin Sandberg på telefon. Det är ren tur. 

– Man jobbar ju så mycket övertid så man vet aldrig när man ska vara ledig. Det beror helt och hållet på coronapandemin, säger hon.

Susanne Selander Ljunggren, Kommunal i Söderhamn.

Kommunals mål: Inga delade turer

Arbetstider

Elin jobbar heltid i hemtjänsten och det är inte ofta hon slutar redan klockan 14. Hon har just kommit innanför dörren efter att ha hämtat dottern på förskolan. Flickan sitter nu med sin surfplatta i soffan hemma i Söderala, strax utanför Söderhamn. Om ett par timmar kommer resten av familjen hem och de ska laga spagetti och köttfärssås. 

– I  dag har jag energi kvar, det har jag för det mesta faktiskt. Men jobbar jag kväll och ska jobba klockan sju dagen efter, då kan jag vara lite trött. Men bara man kommer i  gång så flyter det på.

Elin jobbar delad tur två gånger under sin schema­period på fyra veckor. Hennes grupp har bara delade turer på helgerna, och de jobbar varannan helg. Elin har jobbat delade turer förut också, men det var i april 2020 som modellen med frivilliga delade turer infördes. Den som jobbar delad tur får också ersättning mellan passen, och får välja antingen 70 procent av timlönen eller ledig tid.

– Det är en morot för att fler ska ta på sig delade turer frivilligt.

Frivilliga delade turer

Delade turer i Söderhamn finns bara i hemtjänsten.

Modellen infördes i april 2020 och ska utvärderas efter ett år. 

Den som väljer att jobba delade turer får så kallad uppehållsersättning mellan arbetspassen. 70 procent av timlönen eller 42 minuter per timme som kan tas ut i ledig tid.

80 procent av personalen i hemtjänsten har valt att jobba delade turer minst en gång på fyra veckor.

Den som säger ja till delade turer förbinder sig till en delad tur på fyra veckor. Men Elin fick frågan om att ha två delade turer på sitt schema och sade ja.

– Jag känner att oftast hinner jag inte komma i  gång och göra något särskilt mellan 7 och 11 om jag är ledig. Men nu hinner jag göra något med familjen mitt på dagen.

Ofta passar hon på att åka ut i skogen med sin familj och ta lunch med sig. Sedan åker hon tillbaka och jobbar från 15.50 till 22.

Elin Sandberg och Johanna Bergman.
Elin Sandberg och Johanna Bergman.

Johanna Bergman är en av dem som valt bort delade turer.

– För min del har det aldrig funkat med delade turer. Jag har alltid tyckt att det är hemskt att få dem på helgen. Mina barn blev så ledsna när jag först åkte på morgonen och sedan igen när jag åkte tillbaka. Och man blev väldigt låst, hela dagen blev förstörd.

– Nu finns en del kolleger som gärna tar på sig delade turer eftersom de får ersättningen. Det är nog mer hälsosamt att erbjuda än att tvinga på delade turer.  

Hon tror att modellen lönar sig i längden för arbetsgivaren eftersom hon tror att det blir färre sjukskrivningar när man kan få återhämtning. Sedan en tid tillbaka jobbar Johanna i nattpatrullen så delade turer är inte längre aktuellt att ta ställning till. 

Det var nog vi medarbetare som sade att för att vi ska ta delade turer så behöver vi en morot. Man vill känna att man får något för det.

Elin Sandberg

Elin Sandberg var en av de anställda som deltog i en workshop tillsammans med chefer och Kommunal när frivilliga delade turer skulle sjösättas. 

– Det var nog vi medarbetare som sade att för att vi ska ta delade turer så behöver vi en morot. Man vill känna att man får något för det. En del värderar tiden mer och en del vill ha pengarna så vi ville att man skulle få välja.

Funkar det att få ut sin lediga tid?

– Tidigare har man kunnat göra det. Just nu är det ansträngt läge i och med corona.

Hittills har både personal och äldre varit ganska förskonade från covid-19. Men i  morgon ska Elin jobba i kommunens covidteam, som åker till alla vårdtagare med misstänkt eller konstaterad covid-19. 

Elin trivs mycket bra med sitt arbete i hemtjänsten, hon får mycket glädje och uppskattning från de äldre. 

– Man känner att man är viktig för att så många som möjligt ska kunna bo kvar hemma.