Den 17 april förra året gick Kommunals ordförande Tobias Baudin ut och krävde att andningsskydd ska användas vid arbete med konstaterad eller misstänkt covid-19-smitta. 

– Det är det som WHO rekommenderar. Munskydd räcker inte, sa han till KA.

Uttalande gjorde att många skyddsombud lade skyddstopp och ställde krav på bättre skydd. Totalt lades ett 20-tal sådana under förra våren. Men Arbetsmiljöverket hävde alla stoppen med hänvisning till att det inte fanns något som tydde på att coronaviruset är luftburet. Rekommendationen var visir i första hand och om det inte var tillräckligt skulle det kombineras med munskydd.

Andningsskydd – det här gäller.

Covid-19

Regler om andnings­skydd – det här gäller

Arbetsmiljö

KA har pratat med elva skyddsombud som lade skyddsstopp och krävde andningsskydd. Av dessa uttrycker åtta att förtroendet för Arbetsmiljöverket påverkats negativt.

I Kiruna lades tre skyddsstopp inom hemtjänsten och på särskilt boende. Åsa Wuopio är ett av skyddsombuden som stoppade arbetet för att skydda de anställda.

Hon säger att det var en frustrerande tid.

– Vi lyfte frågan om andningsskydd hela tiden. Till slut hånade cheferna oss: ”lägg skyddsstopp – Arbetsmiljöverket upphäver det ändå”. Och så blev det ju.

Åsa Wuopio, skyddsombud.
Åsa Wuopio, skyddsombud.

Den 7 maj i år kom Arbetsmiljöverket oväntat med nya riktlinjer och kräver nu andningsskydd vid arbete i privat hem där det finns misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta. Myndigheten pekar på att det finns ny forskning som visar att viruset sprids längre i luften än vad som tidigare varit känt.

Åsa Wuopio reagerar med en suck.

– Det är lite komiskt, varför kunde de inte lyssnat på oss redan från början. Varför lät de det gå så långt? Vi lyfte den frågan hela tiden, säger hon.

För hennes del är förtroendet för Arbetsmiljöverket i botten efter alla turer.

– Det är skadat något enormt. Det vore konstigt om det inte vore det. Man har tänkt att en sådan hög instans ska vara för personalens bästa men det visade det sig att det inte var så. Man blev besviken. Inte lägger man skyddsstopp utan orsak.

Covid-19

”Förtroendet för Arbetsmiljö­verket i botten”

Debatt

Heiko Stone, huvudskyddsombud i Värnamo kommun lade ett skyddsstopp på ett särskilt boende där flera brukare var konstaterat smittade med covid-19.

– Det tog bara en dag för dem att krossa förtroendet och dra tillbaka skyddsstoppet. Man är inte så långsint som man borde vara så det kommer nog tillbaka. Men ett sådant här beslut kan komma igen, kan vi lita på dem då?

(Texten fortsätter nedan)


Tre andra skyddsombud om att Arbetsmiljöverket ändrat sig

Helene Strandberg Huvudskyddsombud i Vallentuna.
Lade skyddsstopp i hemtjänsten.

Vad tycker du om att Arbetsmiljöverket nu ändrar sig delvis och rekommenderar andningsskydd i arbete i annans hem?
– Jag är inte förvånad att de ändrat sig. Efter ett år med pandemin och trots den skyddsutrustning vi fick på plats senare så har de allra flesta som vårdat covidsjuka blivit sjuka själva.

Har ditt förtroende för Arbetsmiljöverket påverkats av turerna kring andningsskydden och munskydden?
– Ja det är klart det har. Det är Arbetsmiljöverket som till syvende och sist ska stå som avgörande instans för att hålla oss trygga på våra arbeten och de har svikit hela Vårdsverige. De skulle ha ställt mycket högre krav på arbetsgivarna.

Har du fortsatt förtroende för Arbetsmiljöverket?
– Jag skulle säga att jag nog till stor del förlorat förtroendet för Arbetsmiljöverket. Man har suttit med arbetsgivarna och gjort upp och varit påverkbara för påtryckningar, men också hur man behandlar sina egna anställda som lyfter upp interna problem.

Hur såg du på Arbetsmiljöverket innan pandemin, fanns det saker du var kritisk mot även då?
– Det är inte första gången jag får saker prövade av Arbetsmiljöverket och jag har känt förtroende för dem. Men man skickade en av de största yrkesgrupperna i Sverige rakt ner i hajtanken.

Agnes Jonsson Huvudskyddsombud i Knivsta
Lade skyddsstopp på ett särskilt boende

Vad tänker du om att Arbetsmiljöverket nu har ändrat sig och kräver andningsskydd?
– Det är väldigt irriterande och man kan bli lite fascinerad över att de ett år senare säger att ”oj då, det behövs”.

Har ditt förtroende för Arbetsmiljöverket påverkats av turerna kring andningsskydden och munskydden?
– Det har det absolut gjort, det känns inte bra att de gör så här. Det ger inte ett starkt förtroende för myndigheten.
 
Har du fortsatt förtroende för Arbetsmiljöverket?
– Det är förtroendet för själva huvudorganisationen som är skadat.  De flesta inspektörer och de som arbetar inom Arbetsmiljöverket uppfattar jag vill jobba utifrån vad de alltid har gjort.
 
Tror du att fler i personalen blev sjuka för att ni saknade andningsskydd?
– Det är klart att det var flera av våra medlemmar som blev sjuka. Personal kan ha tagit med sig sjukdomen till jobbet. Om man hade tagit det på allvar och gett full skyddsutrustning och kohortvård hade man förhoppningsvis kunnat begränsa det tidigare.

Gunilla Hansson Huvudskyddsombud i Orust
Lade skyddsstopp på särskilt boende

Vad tycker du om att Arbetsmiljöverket nu ändrar sig delvis och rekommenderar andningsskydd i arbete i annans hem?
– Ett år försent, känner jag. Det är oftast vi på golvet som kommer med bra idéer, men vi får höra: kom inte hit och tro att du kan ändra något. Anledning till att vi lade skyddsstopp var ju att Kommunal rekommenderade oss att göra det. Vi är ju rätt stora men de lyssnade inte.

Har ditt förtroende för Arbetsmiljöverket påverkats av turerna kring andningsskydden och munskydden?
– Ja, det måste jag säga. Ofta känns det som att de går på arbetsgivarens linje för det blir mindre problematik. Det blir hämmande inför nästa gång man behöver kontakta Arbetsmiljöverket. Känslan är att det inte är någon idé att vi kontaktar Arbetsmiljöverket för de tar inte tag i det ändå.

Tror du att fler i personalen blev sjuka för att ni saknade andningsskydd?
– Vi drabbades ganska hårt. Åtta brukare dog och många i personalen blev sjuka. Det tror jag faktiskt. Ingen tog det på allvar. Hade Arbetsmiljöverket slagit ner handen stenhårt under de här skyddsstoppen och gett oss rätt hade det satt ribban. Då hade det inte behövt bli så illa som det blev.


Ett par skyddsombud som KA pratat med säger att de har fortsatt förtroende för myndigheten. Jesper Mangs, skyddsombud i Enköping, menar att det är bra att Arbetsmiljöverket ändrat sig, men att det är ”konstigt att de tog de besluten de gjorde då”.

– Det känns konstigt att man kan ändra sig nu i efterhand. Man visste så lite då och att man inte drog mer åtgärder då. Men förtroendet är nog oförändrat, säger han.

Om man har ett virus som man inte vet riktigt hur man skyddar sig mot tycker jag att man bör skydda sig lite extra i stället. Men de bedömde att vi skulle ha ett sämre skydd.

Ingela Olsson, ombudsman för arbetsmiljöfrågor Kommunal avdelning Norrbotten

Ingela Olsson, Kommunals ombudsman för arbetsmiljöfrågor i Norrbotten, tycker att Arbetsmiljöverket borde ha tagit det säkra före det osäkra förra våren, just för att det saknades forskning.

– Men det var som att de redan tyckte det var bevisat att covid bara ger droppsmitta. Det var väldigt konstigt. Om man har ett virus som man inte vet riktigt hur man skyddar sig mot tycker jag att man bör skydda sig lite extra i stället. Men de bedömde att vi skulle ha ett sämre skydd.

Att Arbetsmiljöverket nu delvis ändrar sig och kräver andningsskydd i för anställda som jobbar i andra människors hem, tycker Ingela Olsson är bra.

– Men det visar ju att Kommunal hade rätt för ett år sedan.