Arbetsmiljöverket kom under fredagen med nya riktlinjer för anställda som jobbar i andra människors hem. Om någon som vårdas i hemmet eller dennes anhörige har symtom som kan vara covid-19 eller är konstaterat sjuka tycker myndigheten att personal ska ha andningsskydd och visir. Andningsskydd till skillnad från munskydd skyddar den som bär skyddet.

– Alternativet är att arbetet inte ska utföras, säger Björne Olsson, enhetschef på avdelningen Regler på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Smittrisken ökar om flera personer samlas i ett rum eller en lokal där det är trångt. Arbetsmiljöverket tar därför upp hur viktigt det är med bra ventilation och att vädra på arbetsplatserna. Helst ska ventilationen sättas i gång minst en timme före arbetsdagens början och låta den vara i gång efter att arbetsdagen är slut för att vädra ut föroreningar.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till Ekot att Arbetsmiljöverkets besked kommer för sent:

– Det här skulle man ha gjort för över ett år sedan, säger han.

Läs mer om rekommendationerna här.