– Det vi nu säger är att om man vet att man jobbar med dem som är smittade med covid-19, då ska man ha skyddsmask, det ska vara minst mellannivån. Det är det som WHO rekommenderar. Det ska vara skyddsmask. Munskydd räcker inte, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Mellannivån är det andningsskydd med ett filter som går under benämningen FFP2-filter.

Kommunal går ut med hårda riktlinjer för skyddsarbetet mot corona till alla avdelningar och alla 20 000 skyddsombud inom förbundet. Uppfyller arbetsgivarna inte kraven, på bland annat andningsskydd, ska skyddsombuden lägga så kallad skyddsombudsstopp, då till exempel en vårdnära arbetsuppgift kan stoppas tillfälligt, säger nu Kommunal.

För en dryg vecka sedan gav Arbetsmiljöverket Kommunal rätt när man krävde munskydd och visir vid arbete med covid-19 på Serafen i Stockholm.

Några dagar senare gick flera myndigheter, bland annat Arbetsmiljöverket, ut och förklarade, att frågan om personlig skyddsutrustning ska avgöras från fall till fall. Stockholms stad överklagade också Arbetsmiljöverkets beslut som Kommunal hade uppfattat som prejudicerande

Därmed kan de nya riktlinjerna från Kommunal också ses som en reaktion på myndigheternas vacklande hållning och arbetsgivarnas agerande, säger Tobias Baudin. 

– Vi höll på och tjafsade förra veckan om man ska ha munskydd eller inte. Där fick vi rätt av Arbetsmiljöverket. Sen går myndigheterna ut och säger att det där med munskydd inte är  säkert man behöver ha på andra ställen.

Vad tycker du om Arbetsmiljöverkets agerande som ju var med på det myndighetsgemensamma uttalandet??

– Jag tycker det är beklämmande. Frågan om munskydd är strunt.  Det är alldeles för lite skydd och då går man ut och gör en stor medial poäng av detta och dessutom gläds Sveriges Kommuner och Regioner åt beskedet. Det är klart att vi  då blir förbannade. Och därför tar vi  nu nästa steg. 

Innebär det här att vi får se många fler skyddsstopp runt om i landet?

– Ja det kommer det så klart att bli om nu inte arbetsgivarna skärper till sig. Nu har arbetsgivarna haft lång tid på sig och vi får fortfarande dagliga rapporter om hur illa det sköts där ute.

Är du inte orolig för att ni driver upp konfliktnivån i det här mitt under krisen?

– Kommunal måste ju tänka på att vi är till för medlemmarna i Kommunal. Det är inte rimligt att de ska äventyra sitt liv eller sin hälsa för att ge vård och omsorg till en annan. Att de äldre får vård och omsorg är arbetsgivarnas ansvar och vi ska se till att medlemmarna inte behöver ha farliga arbetsmiljöer.

Men vad ska arbetsgivarna göra om skyddsutrustning inte finns att tillgå?

– Det handlar inte om det. Myndigheterna pratar om att det inte är nödvändigt. Serafen tyckte inte att det var nödvändigt att man skulle använda munskydd. Det måste ske en inställningsförändring hos både arbetsgivare och myndigheter.

I sina riktlinjer kräver Kommunal förutom andningsskydd att den personliga skyddsutrustningen ska omfatta visir, skyddsrock med lång ärm samt skyddshandskar.

– Titta på sjukhusen. Med rätta ser de ut som rymdgubbar. Och det är helt rätt, det är klart man ska skydda sig som bara den och så ser man på äldreomsorgen där man tjafsar om man ska ha munskydd eller inte. Det håller inte. Det är ingen skillnad på att vårda en smittad i äldreomsorgen jämfört med på ett sjukhus. Men uppenbarligen ser man skillnad på det här, säger Tobias Baudin.

Fotnot: Här kan du läsa om Kommunals riktlinjer.

Fotnot: Bilden är licenserad av CC BY-SA 3.0 via Wikimedia.