Kommunal gick för första gången på flera år plus på den fackliga verksamheten förra året. Det framgår av den ekonomiska berättelsen som redovisas i morgon på det digitala förbundsmötet.

– Senast vi hade ett positivt resultat var 2015, säger Kommunals ekonomichef Robert Eriksson.

De senaste år har avkastning från kapitalförvaltning och fastigheter balanserat upp Kommunals ekonomi. Men 2020 blev det alltså ett plusresultat i fackliga verksamheten på cirka 45 miljoner kronor. 

Är det en pandemieffekt?

– Det beror på hur man ser det, vi har ju förhandlat fram många avtal och det lockar väl till sig medlemmar. Men i övrigt är det en ren pandemieffekt. Vi har inte rest så mycket, inte haft några fysiska konferenser, inga utbildningar på plats. På kostnadssidan underskred vi budget med 90 miljoner kronor, säger Robert Eriksson.

En omvänd pandemieffekt har drabbat hotell- och konferensanläggningen Marholmen som drivs av ett bolag ägt av Kommunal. Efter flera år med positiv utveckling för Marholmen blev det förra året ett minusresultat på drygt 4 miljoner kronor. Ett resultat av att konferensmarknaden dog ganska snabbt när pandemin slog till.

– Man kan tycka det inte ser så bra ut. Men de har ändå klarat sig väldigt bra jämfört med branschen i övrigt. Man har ställt om verksamheten väldigt mycket för att klara det här. 

Förutom förbundets ekonomi kommer ett par val ske: en valberedning ska utses fram till 2023 och ett revisionsbolag ska väljas. Bifallna motioner från kongressen 2019 kommer tas upp också. 

En viktig punkt blir budgetprognosen för de kommande åren där också förslag om nivån på medlemsavgiften finns med. Avgiften höjs, enligt tidigare beslut, i den lägsta avgiftsklassen från dagens 125 kronor/månad till 140 kronor. För nästa år föreslås medlemsavgiften ligga helt oförändrad.

Totalt räknar man med ett minus i den fackliga verksamheten på fem miljoner kronor nästa år. Prognosen bygger på att medlemsantalet ökar med 8 000 medlemmar. Förbundets mål är fortfarande 10 000 fler medlemmar i år. Skulle det uppfyllas räcker det alltså med plus 8 000 medlemmar 2022 för att hålla takten fram till 2030 då Kommunal siktar på att ha 600 000 medlemmar.

Medlemsutvecklingen har ju varit extrem positiv 2020, då Kommunal växte med nästan 17 000 medlemmar. Men nu har utvecklingen avstannat, berättar Robert Eriksson.

– Vi hade ett minus i april på 1 292 medlemmar. Vi ligger i stort sett plus minus noll jämfört med årsskiftet.

Av budgetprognosen framgår också att medlemsförsäkringarna ser ut att billigare nästa år, även det en pandemieffekt. När folk inte reser lika mycket kostar inte hemförsäkringarna lika mycket för Folksam. Dessutom har de höjda ersättningsnivåerna i a-kassan gjort att inkomstförsäkringen inte faller ut särskilt ofta för Kommunals medlemmar.

Fotnot: Förbundsmötet sker den 20 maj mellan 9–12. Följ Förbundsmötet med teckentolkning eller
här utan teckentolkning.