Hon fick knölar i halsen av skyddsmask 90
Många anställda i vården lider av sin skyddsutrustning. För intensivvårdsundersköterskan Seija Ailisdotter blev mötet med skyddsmask 90 en chock för kroppen. Hon fick så stora problem att hennes läkare trodde att hon fått cancer.
Seija Ailisdotter arbetar på Norrtälje sjukhus och har burit skyddsmask 90 för att kunna vårda covidpatienter. Hon märkte snart att den gav besvär. Huden i ansiktet fick eksem som kliade och det blev blåsor på hakan och i munnen.
Seija Ailisdotter är allergisk mot latex och tror att huden reagerade på maskens gummi. Men när hon också fick en konstig stickande smärta i halsen och värken spred sig ner i bröstkorgen blev hon rädd.
– Jag vet inte hur mycket jag sprungit hos husläkaren fram och tillbaka och öron-näsa-hals för att ta reda på vad det var.
Läkarna upptäckte att sår bildats i halsen och ovanför magmunnen. Såren läkte under Seijas semester men då bildades i stället knölar i halsen. Knölar som läkaren först trodde var cancer.
Men efter en ny bedömning kom man fram till att problemen troligen orsakats av en snedbelastning till följd av masken, som har ett tungt filter på sidan. Det har lett till en muskelinflammation.
– De tror att muskeln som sträcker sig mot örat och fäster på tungans bas har blivit snedbelastad, säger Seija Ailisdotter.
Skyddsmask 90 sattes in förra våren i vård av covidpatienter. Den används vanligtvis av försvaret, mot kemiska utsläpp. Men Arbetsmiljöverket har gett tillstånd till sjukvården att använda den till och med juni i år.
På Norrtälje sjukhus bestämdes redan i augusti att det var frivilligt att använda den.
– Det var så många som fick värk i nacken och blåsor i munnen,
säger Seija Ailisdotter.
Själv kände hon stor lättnad när hon fick gå över till att använda visir och andningsskydd. Men snart fick hon blåsor i munnen och eksem även av andningsskydden.
– När jag skulle äta matjessill till jul så höll jag på att gå åt.
Efter jul slutade hon jobba på covidavdelningen ett tag för att låta kroppen läka. I dag vårdar hon covidpatienter igen, men med en annan slags skyddsmask.
Hon mår bättre, men värken från överbelastningen av skyddsmask 90 finns kvar. Hon går hos fysioterapeut för nacken och av sin tandläkare har hon fått en bettskena på natten för att parera spänningar som orsakats av värken i mun och hals.
Seija Ailisdotter har ingen kritik mot sin arbetsgivare. Hon har förståelse för att man under pandemin varit tvungen att använda den skyddsutrustning som funnits att tillgå.
– Men jag tycker att Arbetsmiljöverket måste få upp ögonen för det här och ta reda på vad skyddsutrustningen innehåller. Det är jättemånga som fått problem av andningsskydden också, inte bara skyddsmask 90.
Själv har hon fyllt 66 och kan egentligen gå i pension. Hon har aldrig varit sjukskriven för sina besvär, utan försökt göra anpassningar för att kunna jobba vidare.
– Jag jobbar halvtid, så mellan ledigheterna blir det bättre. Jag gillar mitt jobb och vet att det har varit stort behov av personal så jag har släpat mig dit ändå. Jag tänker att jag behövs tills pandemin är slut, sedan får vi se.
Exempel på anmälda arbetssjukdomar av skyddsutrustning
Sår, klåda i hårbotten som spred
sig ner över bålen. Röda kliande utslag som blossade upp. Klåda dygnet runt.
Kraftig allergisk reaktion: Fick kraftig yrsel, svimningsanfall, svårt att andas (har astmatiska besvär), puls på ca 130 slag i minuten och blodtrycksfall vid användande av ett för oss nytt munskydd från Kina med väldigt kraftig doft.
Efter daglig användning av munskydd och visir uppkom molande och dunkande huvudvärk från tinning ner till käkmuskel.
Efter att ha använt munskyddet ett par månader väldigt mycket får man svårt att andas, näsblod, hosta.
Jag blir röd, och får utslag, klåda runt munnen, ner över halsen. Har fått köpa salva samt allergitabletter för att minska detta.
Jag upplever besvär av munskydden. Jag har klåda och även sår i näsan. Känner irritation i halsen. Känns som att besvären ökar. Har hela tiden en jobbig känsla i näsa och hals.
Sedan användande av ständigt munskydd har jag haft problem med torra slemhinnor, besttende huvudvärk, halsont, svider i näsa och hals. Ständigt törstig, sömnproblem.
Hudbesvär är vanligast
Totalt har det från 2016 fram till 7 april 2021 anmälts 163 arbetssjukdomar på grund av besvär med olika typer av ansiktsskydd, som munskydd. Nästan alla anmälningar (95 procent) gäller åren 2020 och 2021.
Mer än hälften av anmälningarna gäller undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och övrig vård- och omvårdnadspersonal.
Den vanligaste arbetsskadan till följd av andningsskydd är hudbesvär, följt av besvär i luftvägar och andningsorgan.