Hon virkade bort öronskavet

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Emma Nordgren

Jobbar: Undersköterska på äldreboende i Kristianstad.

Ålder: 34.

Problem: Jag fick skav bakom öronen av munskyddet och det glappade vid sidorna och över näsan.

Lösning: Jag virkade ett litet omtag som jag sätter bakom nacken. Det har två knappar på där man fäster munskyddets hankar. Det gör att bandet på munskyddet kommer högre upp och inte skaver bakom öronen. Och munskyddet sitter bättre och halkar inte runt. Jag gjorde några och tog med till kolleger också. Omtaget går att tvätta i 60 grader. 


Skyddet: Plåster och silikon

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Ann-Louise Levau

Jobbar: Undersköterska på intensivvårdsavdelningen på universitetssjukhuset i Lund.

Ålder: 52.

Problem: Jag har varit förskonad själv från de riktigt otäcka hudirritationerna, men många kolleger har fått problem med att andningsskyddet och visiret skaver mot huden.

Lösning: Hos oss har vi använt en hudbarriär, Cavilon. Det är en medicinsk produkt som är silikonbaserad och som man penslar på huden. Mina kolleger har haft den på näsroten, kindkotor och i pannan där visiret kan skava. Vi använder också Duoderm, ett slags plåster som klistras på utsatt hud. En del kolleger har också blivit illamående av en viss typ av andningsskydd och då har vi bytt sort. 


Snarkplåster hjälpte mot nässkavet

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Therese Hammar

Jobbar: Undersköterska på äldre-boendet Gimsätra i Bräcke.

Ålder: 42.

Problem: Munskydden är värst, man blöder näsblod och huden är sönderriven på kinderna och hakan. Ögonen blir torra och halsen, vårdtagarna hör knappt vad jag säger för jag är så hes. Och så får man ont på näsan och bakom öronen.

Lösning: Kokosfett till kinderna och hakan och bisalva på läpparna har hjälpt mig. Kallpressad olivolja eller näsolja från Apoteket gör att jag inte får de värsta störtblödningarna. På näsan använder jag snarkplåster, det sitter perfekt mot skav där. En Emsertablett under tungan är bra att gå och småsuga på så att det kommer saliv och man inte blir så hes.   


Lösningen blev ett pannband

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Veronica Apell

Jobbar: Vårdbiträde på äldreboendet Källtorpsgården i Trollhättan.

Ålder: 49.

Problem: Munskyddet skaver bakom öronen och huden blir röd och öm i pannan av visiret. Ögonen rinner och blir geggiga och jag får sår i kanterna. 

Lösning: Jag köpte ett tunt pannband som extra skydd under visiret. Det är av ett tunt glansigt tyg som inte blir så varmt och jag tvättar det i 60 grader. Pannbandet har två knappar på sidorna där man kan fästa munskyddet så att man inte får skav bakom öronen. Vi är flera på jobbet som skaffat det. Ögonen smörjer jag med en salva, även på jobbet.