Att jobba med skyddsutrustning kan vara tufft och många anställda inom äldreomsorgen och sjukvården vittnar om att de får näsblod och irriterad hud i ansiktet, men också huvudvärk och förvärrade astmaproblem. 

På Arbetsmiljöverket påpekar man att personlig skyddsutrustning alltid ska vara sistahandsalternativet. Arbetsgivaren ska först göra det som går för att på andra sätt minska risken för smittspridning. Men det finns situationer där personalen måste ha skyddsutrustning som gör det obekvämare att jobba.

– Jag tror inte att det är fel på skyddsutrustningen utan det är bara förjävligt att jobba med det här, säger Maria Dalin.

Det är viktigt att alla typer av arbetsskador anmäls. Visar det sig att väldigt många fått problem så blir det ett tydligt tecken på att vi måste vidta åtgärder.

Maria Dalin, Arbetsmiljöverket

Hon är kemist och expert på hudproblem och säger att det bästa man kan göra är att hela tiden smörja in sin hud. En välskött och tillräckligt fuktig och fet hud klarar ansträngningen bättre än en torr hud. 

– Jag kan se framför mig undersköterskor som får lust att slå mig i huvudet när jag säger det här, men det finns inte så mycket annat att göra.

Maria Dalin tycker det bästa är att tipsa varandra om knep som fungerar mot de olika problem som skyddsutrustningen ger. Näsblod tror hon kan vara ett tecken på att personalen är pressad av den tuffa arbetsmiljön under pandemin. 

– Jag skulle tro att det beror på stress, utmattning och frustration. 

Hon uppmanar alla som fått skador av skyddsutrustningen att vända sig till sin arbetsgivare eller sitt skyddsombud. 

– Det är viktigt att alla typer av arbetsskador anmäls till Försäkringskassan. Visar det sig att väldigt många fått problem så blir det ett tydligt tecken på att vi måste vidta åtgärder.