Enligt Göteborgs-Posten vill det kommunala bolaget Liseberg inte ha kvar dagens avtal mellan Kommunal och Arbetsgivaralliansen för de anställda i nöjesparken. Man vill få ner lönekostnaderna genom att byta arbetsgivarorganisation och därmed avtal.

Enligt en beräkning som presenterats för kommunstyrelsens personalberedning i Göteborg skulle lönekostnaderna minska med 40 miljoner kronor per år, vilket motsvarar 18 procent, genom byte av avtal. Detta bara genom lägre ob och lägre lägstalöner för ungdomar. Det är oklart vilket avtal man jämför med dock.

– Det finns fler orsaker till varför vi har den här funderingen. Det är viktigt att vi har en arbetsgivarorganisation som kan branschen. Det är också viktigt att vi på lång sikt har samma villkor som konkurrenterna, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till GP.

Men detta är inte så enkelt. Kommunal har avtalsrätten för parkens anställda förutom för dem som jobbar på restauranger med matplatser man kan sitta och äta på och hotell. Där är det hotell- och restaurangfacket, HRF:s avtal med Visita som gäller. Även Kommunal har ett avtal med Visita men det avtalet gäller storkökspersonal och är inte tillämpligt här enligt Kommunals ombudsman Lars Fischer. Han har semester men svara via mejl:

”Detta innebär att om styrelse och politiker i Göteborg ger sitt ok så krävs ett nytt avtal mellan Kommunal och Visita. Liseberg tror att de kan använda HRF: s avtal på hela parken och skulle på så sätt sänka lönekostnaderna. Har svårt att se att det skulle bli någon besparing i den storleksnivån som sägs i artikeln, skriver Lars Fischer.

Enligt Kommunal är detta tredje gången Liseberg flaggar för att man vill byta arbetsgivarorganisation.

Lars Fischer, ombudsman på Kommunal.

Flera Göteborgspolitiker har reagerat på uppgifterna om att man vill ge lägre ob och lägstalön till de anställda.

– Det är skamlöst. För många unga har det varit ett förlorat år – och så vill man välkomna dem tillbaka med detta, säger exempelvis Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius till GP.

Frågan om ett eventuellt byte av arbetsgivarorganisation kommer att behandlas under våren i Lisebergs bolagsstyrelse, enligt GP.