Michael Rosander, biträdande professor i psykologi vid Linköpings universitet, påpekar i ett pressmeddelande hur viktigt det är att ta itu med mobbning på arbetsplatser.

– Mobbning kan skada en person allvarligt, men också den arbetsplats där detta kan pågå, säger Michael Rosander.

Illustration av en ledsen kvinna med fler hotfulla personer i bakgrunden.

Mobbning

Mobbning – ett arv från urmänniskan

Hälsa

I Kommunalarbetarens stora tema om mobbning hösten 2020 intervjuades Stefan Blomberg, doktorand vid Linköpings universitet och en av dem som gjort studien. Enligt Stefan Blomberg har alla som på något sätt avviker från normen större risk att bli mobbade:

– Är man född i ett annat land eller har en annan religiös övertygelse eller sexuell identitet så ökar riskerna, de minst fördubblas, sa han då.

Hur stor risken för mobbning är beror på vilket land man kommer ifrån. Ju mer ”olikt” landet är Sverige, desto större är risken.

Det är specifikt risken för det som kallas personrelaterad mobbning som ökar för den som är född utomlands. Det handlar om att man blir mobbad för den man är – man blir till exempel förlöjligad, ignorerad eller utestängd.

I KA:s mobbningstema skrev vi om mobbning med inslag av rasism, och intervjuade ”Maria”, som stod upp för sin mobbade arbetskamrat.

Illustration av två kvinnor, den ena gråter och den andra lägger handen på hennes axel.

Mobbning

”Stå inte bara och se på”

Hälsa

– Det var ren rasism och det var just de svarta som blev mobbade, berättade ”Maria” i intervjun om det som hände på arbetsplatsen.