Med enkla förberedelser kan du laga god och lyxig utemat i pulka­backen, efter skridskoturen eller i skidspåret. Ta med stormköket, muurikkan* eller använd grillplatsen och gör fyllda pita­bröd, varm choklad med nygräddade bullar ­eller fluffiga plättar.

Alla recept är för fyra personer och går att tillaga med hjälp av kastrull och valfri stekyta på alla värmekällor. 


Pitabröd med wokade grönsaker.
Pitabröd med wokade grönsaker.

Recept: Pitabröd med wokade grönsaker


Couscoussallad med korvspett.
Couscoussallad med korvspett.

Recept: Couscoussallad med korvspett


Söta och salta bullar med lyxchoklad.
Söta och salta bullar med lyxchoklad.

Recept: Söta och salta bullar

Recept: Lyxig varm choklad med vispgrädde


Fluffiga plättar med fruktsallad.
Fluffiga plättar med fruktsallad.

Recept: Fluffiga plättar med fruktsallad

Matvett

Sätt inte eld på naturen! Ta med vatten och släck elden innan du lämnar. Var försiktig med ostadiga friluftskök.

 Lämna inga matrester. Släng överbliven mat i soptunnor om det finns, annars ta med hem. Matrester på grillplatser kan locka råttor, plus att maten kan vara olämplig för vilda djur.

Diska rätt. Vänta helst med disken tills du kommer hem. Livet i vattnet är känsligt, så diska inte i sjöar och vatten­drag. Du kan ta vatten ur sjön och använda en kastrull som diskbalja. När du är klar, häll ut vattnet på marken. Använd så lite diskmedel som möjligt.