Femhundralappar.

Alla får inte samma engångs­belopp

Avtal

Kommunal välkomnar det politiska beslutet.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man som arbetsgivare tycker att alla former av anställningar är lika mycket värda, säger Anna Skarsjö, ordförande i avdelning Väst.

Annars brukar inte Kommunal vara så pigga på att politiker lägger sig i avtalsfrågor?

– Nej det hade väl varit mycket bättre om stadens tjänstemän redan från början hade sagt att det är klart att även timanställda ska ha den här typen av ersättning. Just med tanke på att lönerörelsen var uppskjuten så pass länge. Men nu förstod de inte det och då gjorde politiken det de kunde och det kan våra timanställda i Göteborg bara tacka och ta emot för.

Anna Skarsjö.

Kommunal har yrkat på detta i de pågående löneförhandlingarna i samtliga kommuner i avdelning Väst. Ingen kommun i avdelning Väst, förutom nu Göteborg, har gått med på detta. Däremot har ett par kommuner i stället gått med på retroaktiv löneökning för timanställda.

Beslutet i Göteborgs kommunstyrelse gäller alltså anställda i kommunen inom alla verksamheter på Kommunals avtalsområde. Det gäller inte anställda i kommunala bolag, enligt Catarina Blomberg, förhandlingschef på HR-avdelningen i Göteborg.

– Lönebildningen i kommunala bolag hanterar vi inte på stadsledningskontoret i Göteborg, säger hon. 

När nu Sveriges största kommunala arbetsgivare sagt ja till detta kanske fler följer efter.

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal avdelning Väst

Beloppet som ofta kallas bonus är egentligen i stället för den retroaktiva löneökning från maj månad som de anställda gick miste om när avtalsrörelsen sköts upp på grund av coronapandemin.

Beloppet är som mest på 5 500 kronor för den som arbetat heltid under de aktuella månaderna, maj-oktober. För den som jobbat mindre räknas det av utifrån hur mycket man jobbat. Det är också skatt på engångsbeloppet.

Den borgerliga alliansen som styr i minoritet i Göteborg kämpade in i det sista emot förslaget som kom från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Sedan ska pengarna tas någonstans och jag ser att vi behöver dem i äldreomsorgen framåt, så vi kan förbättra arbetsvillkor och kvalité på vår omsorg, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd, till Göteborgs-Posten som först rapporterade om beslutet.

Anna Skarsjö köper inte det argumentet.

– Att frånta de timanställda och inte se deras anställning som lika viktigt är också ett märkligt sätt att se på det, säger hon.

Enligt Anna Skarsjö har även ett par privata arbetsgivare i Göteborg gått med på engångsbelopp till de anställda.

– När nu Sveriges största kommunala arbetsgivare sagt ja till detta kanske fler följer efter, säger hon.

Hur många som berörs av beslutet är det ingen som vet. Anna Skarsjö gissar att det minst rör sig om 1 000 personer i varje fall.

Det kan dröja innan pengarna betalas ut, säger förhandlingschefen Catarina Blomberg.

– Någon tidsplan för det kan jag inte ge i dag. Det här är en administrativ uppgift att identifiera de här personerna och att identifiera den arbetade tiden, säger hon.