Initiativet till överenskommelsen om engångsbelopp till timanställda kommer från kommunen.

– Vi tycker att avtalet mellan SKR och Kommunal är orättvist för timanställda med tanke på deras insatser under pandemin, säger Håkan Englund.

Johan Ingelskog.

Krav på att fler ska få engångs­belopp

Avtal

Med hänsyn till hur mycket timanställda har arbetat under maj-oktober kommer de precis som fast anställda med månadslön att få upp till 5 500 kronor extra, förhoppningsvis på decemberlönen annars i januari.

Det här gäller alla timanställda som går på Kommunals avtal i kommunen.

Kommunals ordförande i sektionen, Anneli Hallström, är mycket nöjd.

– Det här är mycket bra. Klokt tänkt av kommunen. De timanställda är värda detta och det betyder mycket för att vi ska kunna rekrytera personal också i framtiden, säger hon.

Satsningen på de timanställda diskuterades vid ett digitalt möte mellan kommunalråden i Hälsingekommunerna, berättar Håkan Englund. Kommunalråden enades om att det var rimligt att göra en sådan satsning.

Men alla kommuner betalar inte ut lika mycket. Exakt hur det blir är ännu inte klart överallt.

I Söderhamn och Bollnäs får de timanställda 3 kronor och 15 öre extra på timlönen för tiden de arbetat under maj-oktober. Det blir på en heltid omkring 3 200 kronor, vilket är mindre än vad de fast anställda får.

– Jag tycker att det viktigaste är att de timanställda får någon kompensation, det är de värda. Och det här är ett belopp som är rimligt och som vi kan stå för, säger kommunalrådet John-Erik Jansson (C). 

I Nordanstig finns inget belopp klart, där diskuteras ett engångsbelopp för timanställda inom äldreomsorg, LSS och barnomsorg. Det kommer troligen att kunna betalas ut i januari.

Håkan Englund har fått kritik från andra kommuner för satsningen i Hälsingland på de timanställda.

– Alla uppskattar kanske inte att timanställda på andra håll i landet också kräver samma kompensation vi betalar ut. Men jag menar att kommunerna i år har råd med ett engångsbelopp också till de timanställda, säger Håkan Englund.