Anställd jobbade med covid–19 – nu inleds rättegången
I dag börjar rättegången mot den kvinna som står åtalad för att ha gått till sitt arbete på ett trygghetsboende, trots att hon hade covid-19. Kvinnan säger att hon tackade ja till arbetspasset för att hon trodde att hon var frisk.
Kvinnan var timanställd på ett kommunalt trygghetsboende med hemtjänst. I april insjuknade en av kvinnans anhöriga i covid-19, något kvinnan berättade för sin chef. När den anställda själv började känna sig febrig gick hon hem från jobbet och kontaktade chefen, som uppmanade henne att boka tid för provtagning.
Efter det går bilden isär om vad som hände. Den anställda uppger att hon inte fick någon information om att hon skulle stanna hemma i väntan på provsvaret. Hon uppger att sjuksköterskan sade att svaret var negativt om läkaren inte hörde av sig. När det gått två dagar och hon inte hört något, anmälde hon sig tillgänglig till sin chef. Hon kände sig frisk och hade inga symptom.
Enhetschefen på boendet bad inte om något bevis för att kvinnan var frisk, innan hon gav klartecken att jobba.
Vid lunchtid kom ett samtal till arbetsplatsen från läkaren som meddelade att den anställda testats positiv för covid-19. Kvinnan skickades då hem och arbetsgivaren, en kommun i Mellansverige, gjorde en polisanmälan.
Nu står kvinnan åtalad för brottet framkallande av fara för annan, som kan ge som mest två års fängelse. Hon förlorade också jobbet på trygghetsboendet. Kvinnan säger i polisförhöret att hon tackade ja till arbetspasset för att hon trodde att hon var frisk och som timvikarie ”brukar man tacka ja till jobb”.
Vårdcentralen där testet utfördes har som rutin att informera både skriftligt och muntligt om att personal som testats för covid-19 ska stanna hemma tills de får provsvaret. Men av förundersökningen framgår att den personal på vårdcentralen som tog provet inte minns exakt vilken information som gavs till kvinnan.
Socialchefen på kommunen uppger till Kommunalarbetaren att hen personligen ringt till den anställda och talat om att den som provtas ska stanna hemma i väntan på provsvar.
Arbetsgivaren menar att man säkerställt att timvikarien fått information om att hon skulle stanna hemma i väntan på provsvaret, och anser inte att man har något ansvar för det som skett.
– Jag tycker att vi agerat riktigt och korrekt, säger kommunchefen till KA.
I den Lex Sarah-rapport som gjorts av kommunen, påpekar arbetsgivaren att man inte har rätt att begära att den anställda visar upp en utskrift på bekräftat provsvar. Enligt utredningen finns ingen brist i verksamheten.
Kommunalarbetaren har sökt kvinnans försvarare, som inte vill kommentera något innan rättegången har börjat.