Samtidigt som Jennifer kämpar för nattis får politikerna barnpassning: ”Ett slag i ansiktet”
Undersköterskan Jennifer Strömberg är en av alla som inte har rätt till kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid. Politikerna berörs inte alls – de får ersättning för barnpassning när de jobbar kvällar och helger.
– Att det är så olika villkor känns jättefult, säger Jennifer Strömberg.
Undersköterskan Jennifer Strömberg tycker att de olika reglerna för förtroendevalda politiker och medborgare ”gör skillnad på folk och folk”:
– Jag tycker att det borde vara lagstadgat att alla kommuner ska erbjuda kvällis och nattis. I alla fall om man vill att folk ska kunna arbeta i kommunen, säger Jennifer Strömberg undersköterska i hemtjänsten och ensamstående med två barn i Arvidsjaur, som precis fattat beslut om att lägga ner nattis.
Politiker får betalt för barnpassning
Det finns ingen lag som tvingar kommunerna att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Det är upp till varje kommun att besluta om, och antalet kommuner som erbjuder det minskar stadigt.
Samtidigt finns det en skrivning i kommunallagen som ger alla landets kommunpolitiker rätt till ersättning för barnpassning om förskolan har stängt, till exempel när de har uppdrag på kvällen eller helgen.
– Det skrevs in i kommunallagen under 1990-talet. Jämställdhet var på agendan och det var ett sätt att ge kvinnor förutsättningar att kunna delta i politiken, säger Helena Linde, jurist på SKR, som är arbetsgivarorganisation för alla Sveriges kommuner och regioner.
Det borde vara lika självklart att kunna arbeta i äldreomsorgen som att verka som förtroendevald i en kommun. Barnomsorgens tider måste matcha dagens arbetsmarknad.
Helena Linde tycker inte att man kan ställa de folkvalda kommunpolitikernas rättighet mot att många av landets medborgare inte har rätt till barnomsorg när de jobbar kvällar och helger:
– Nej, det är inte relevant att göra den jämförelsen. Kommunpolitikerna är inte anställda utan har ett förtroendeuppdrag och deras villkor och trygghet är inte i närheten av dem som finns när du har en anställning. Det är två helt olika överväganden.
Kommunal är kritiska
Kommunals ordförande Malin Ragnegård håller inte med.
– Det borde vara lika självklart att kunna arbeta i äldreomsorgen som att verka som förtroendevald i en kommun. Barnomsorgens tider måste matcha dagens arbetsmarknad. Många av våra medlemmar blir tilldelade scheman som de har små möjligheter att påverka. När kommunen som arbetsgivare väljer att organisera arbetet på de tiderna behöver de samtidigt organisera barnomsorgen därefter.
Jennifer har tagit strid
Undersköterskan Jennifer Strömbergs hemkommun Arvidsjaur har länge diskuterat att dra in barnomsorgen på kvällar och helger.
Under tiden har hon tagit strid.
Hon har pratat med lokaltidningar och tv, lämnat budgetförslag, träffat skolchefen, pratat i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Men i veckan fick hon ett brev på posten om att politikerna klubbat ett beslut om att bara erbjuda barnomsorg under dagtid.
”Som ett slag i ansiktet”
– Det kändes lite som ett slag i ansiktet. Jag blev väldigt uppgiven och ledsen. Som läget är nu går vi kort i hemtjänsten i princip varje dag. Vi har tjänster som inte är tillsatta. Och sedan fattar de beslut som gör att de som har utbildning, erfarenhet och vill jobba inte kan göra det för att kommunen inte har barnomsorg som fungerar. Det är surt.
För dyrt, enligt kommunen
Kristoffer Vesterberg som är utskottsordförande i Arvidsjaurs kommun menar att det inte är någon nyhet att det är svårt med bemanningen till äldreomsorgen:
– Så är det ju. Och det är alltid folk som kommer i kläm av olika beslut, men det här är en verksamhet som rörde väldigt få samtidigt som den haft en hög prislapp. Det är också en anpassning till hur verkligheten ser ut eftersom nyttjandet av ob-omsorgen gått ner, säger Kristoffer Vesterberg, (S) ordförande i grund- och förskoleutskottet.
Lästips! Fyra av tio föräldrar i arbetaryrken anser inte att barnomsorgens öppettider är tillräckliga för att de ska kunna arbeta heltid. Läs mer om skiftjobb och barnomsorg på tidningen Mål och Medel.