Enligt åklagaren hann kvinnan träffa nio brukare och lika många kollegor, innan det kom fram att hon var smittad med covid-19. Det skriver P4 Örebro

Kvinnan arbetade i hemtjänsten i en kommun i Örebro län.  Arbetsgivaren hade bestämt att de anställda i äldreomsorgen skulle testas. När provresultatet meddelades kommunen visade det sig att kvinnan gått till jobbet trots att hon bar på covid-19. Hon fick då avsluta sin anställning och arbetsgivaren gjorde en polisanmälan.

Enligt P4 Örebro är detta det första fall där det väckts åtal efter att en anställd brutit mot smittskyddsreglerna och gått till jobbet med covid-19. 

Kvinnan nekar till brott. Om hon döms riskerar hon upp till två års fängelse.  

På Kommunal ställer man sig frågande till hur tydlig arbetsgivaren och sjukvården varit med att anställda inte ska gå till jobbet innan de har fått ett provresultat.

– Det jag har fått till mig är att hon gick till jobbet innan hon fått provresultatet. Man ska komma ihåg att under den här tiden i våras var det väldigt rörigt både kring vilken skyddsutrustning personalen skulle ha och vilka instruktioner som gällde, säger Eva Jessen, ordförande för Kommunals avdelning Västra Svealand.