I somras var det många sjukvårdsanställda som inte fick någon längre sammanhängande semester. Det visar Kommunalarbetarens kartläggning som vi publicerar i senaste numret. I mer än hälften av regionerna har man inte kunnat ge all sin personal fyra veckor i rad.

Som ”kompensation” blir många anställda i stället begåvade med en veckas höstsemester. Kanske inget man alls har önskat sig. 

Sammanhängande semester är en viktig arbetsmiljöfråga. Två plus två veckors ledighet med jobb däremellan motsvarar inte fyra veckors sammanhängande semester. För de allra flesta går den första semesterveckan åt till att varva ner och de sista dagarna i veckan därpå till att varva upp igen inför jobbstarten.  

Men när ändå läget är som det är, hur kan man då bäst njuta av en ledig höstvecka? Utlandssemester känns uteslutet även om man har råd. Nya corona-vågor väller in över Europa. Men varför inte bara njuta utomhus? I senaste numret av KA intervjuar vi Erik Hansson, som har skrivit boken ”Ut i naturen”.

Min goda vän Gustaf, som är åttio plus, guidar sfi-grupper i närområdet och delar med sig av allt han kan om naturen. Ett lustfyllt sätt att lära sig svenska på.

Själv är jag tungt belastad när det gäller natur och friluftsliv. Var under många år redaktör för olika friluftstidningar. Skrev om allt från storslagna fjällupplevelser till enkla turer i naturen hemmavid. Under den tiden mötte jag många människor som var bra på att hjälpa andra att njuta ute. Fjällguider, skogsmulleledare, stugvärdar, scouter och fältbiologer.

De gör stora insatser, för det är inte alltid så lätt att bara kliva ut i närmaste skogsområde. Tröskeln kan vara högre än man tror, inte minst om man är född i ett annat land än Sverige.

Särskilt minns jag en scoutledare som bodde i ett så kallat utanförskapsområde. Hon brukade fylla ryggsäcken med nybakade bullar och ta med sig kvarterets ungar ut i skogen. Enkelt och uppskattat. Min goda vän Gustaf, som är åttio plus, guidar sfi-grupper i närområdet och delar med sig av allt han kan om naturen. Ett lustfyllt sätt att lära sig svenska på. 

–Vi behöver naturen för att må bra. Forskning visar att det räcker med tjugo minuter i ett naturområde för att sänka stressnivåerna, säger Erik Hansson. 

En hel semestervecka med mycket utevistelse borde med andra ord kunna göra underverk.