Erik Hansson.

Erik Hansson.

Vi har bara tagit några kliv in i Nacka­reservatet söder om centrala Stockholm innan Erik Hansson plötsligt stannar till, lystrar och höjer sin kikare:

– Där var en nötskrika som ropade.

Erik Hansson.
Erik Hansson.

Det ska visa sig att kikaren är som en förlängd del av hans kropp här ute i skogen. Den finns ständigt redo.

– Det är intressant att komma djuren närmare och se vad de gör och hur de uppträder. Det kan vara väldigt mycket action, säger Erik Hansson som är aktuell med boken ”Ut i naturen” som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen. 

Det senaste halvåret sedan coronapandemin satte vardagen ur spel har fler människor än någonsin sökt sig ut i naturen.

– Jag hoppas att folk hittat sitt sätt att uppleva naturen. Man behöver inte ha massor av kunskaper och utrustning. Man kan ta en promenad. Äta frukost ute på en sten, säger Erik Hansson.

Erik Hansson.

Vi lever stressade liv i  dag och många har naturen främst som träningsplats, men jag tror att det kan vara bra att också ta en paus ibland.

Erik Hansson

Det räcker att bara gå ut i närmaste grönområde. Det går bra att strunta i detaljkunskaper om arter, läten och spår. Man bara andas. Det är vilsamt att vara i naturen. Därför blir jag inte helt förvånad när jag läser i Eriks bok att det bara tar 20 minuter i naturen innan stressen börjar försvinna.

Enligt forskningen blir vi också mindre deprimerade och vi verkar till och med få bättre immunförsvar – störst effekt får den som tillbringar två timmar i veckan i det gröna (och det behöver inte vara vid samma tillfälle).

– Vi lever stressade liv i  dag och många har naturen främst som träningsplats, men jag tror att det kan vara bra att också ta en paus ibland. Att man sitter ner och lyssnar och tar in naturen runt omkring och är uppmärksam på hur den förändras vid olika tidpunkter. Den kan vara helt annorlunda från en vecka till en annan.

Mobilen kan få följa med även i skogen.

Höst.

”Ut i naturen” lyckas med att innehålla både inspiration för nybörjaren och sakkunskap för den mer insatta. Erik Hansson skriver om insekter och lavar, björngömslen och sälsafari, svampar och bär. Han delar med sig av mängder med tips och trix som kan berika naturupplevelsen. Glädjen smittar av sig genom sidorna, som när han beskriver sommaren i naturen som en ­löningshelg där alla slår på stort. 

Nu är det höst med svamp, löv och fåglar som drar iväg. Men så fort det blir vinter ska jag börja titta lite mer på trädens knoppar. Det har jag lärt mig av Erik Hansson.

– Knopparna förbereder sig inför våren och står redo att slå ut. Genom att lära sig hur de ser ut och titta på dem kan man avgöra vilket träd det är. Det är häftigt att man kan se det även när bladen är borta. Man får läsa på lite, titta på knopparna och så får man facit sedan när bladen slår ut. 

Eriks tips för att vara närvarande i naturen

Platsen: Sätt dig på en plats där du trivs. Med utsikt mot vatten, en äng eller under ett träd. Försök hitta en lugn plats där du kan sitta ifred.

Andningen: Andas djupt och långsamt. Andas in genom näsan, håll andan och blås ut genom munnen.

Sinnena: Fokusera på ett intryck i taget. Vad hör du? Värmer solen? Känner du några lukter?

Tankarna: Försök att mest vara uppmärksam på omgivningen och att inte tänka så mycket. Sitt kvar en stund (tänk inte på när du ska gå därifrån).

6 sätt att locka barnen

  1. Underskatta aldrig en god matsäck.
  2. Ta med rolig utrustning: håv, glasburk, kikare, förstoringsglas.
  3. Döp platser som ni besöker tillsammans. Låt barnen vara med och bestämma namnen. Stenen vid den stora myrstacken kanske får heta Myrstenen. Återvänd vid olika tider på året och notera hur det ser ut där. 
  4. Låt barnen vara delaktiga i att titta, räkna, leta. Ställ frågor till barnet ”Hur tycker du att fågeln låter?”.
  5. Lek.
  6. Summera utflykten i efterhand och prata om vad ni sett.

(Tips från boken ”Ut i naturen – utflykter, äventyr, upplevelser”.)

Erik Hansson

Aktuell med: Boken ”Ut i naturen – utflykter, äventyr, upplevelser” (Bonnier fakta).

Bakgrund: Startade natursidan.se 2013. Skrev tidigare om tv- och datorspel. Kom med boken ”Upplevelser i Stockholms natur” 2018.

Naturbiografi: Var mycket i naturen som barn, var med föräldrarna på fågelskådning innan skolan började på morgonen, lämnade naturen som tonåring, återupptog intresset som småbarnsförälder.