– Vi har inte tid nu, för vi ska teckna 70 kollektivavtal på tre månader, Det kommer att bli enormt tufft. Vi skulle haft nästan ett år på oss i vanliga fall, så vi hinner inte, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin har svårt att dölja sin irritation över den politiska inblandningen i LAS-frågan, även nu efter de kraschade förhandlingarna mellan LO-PTK och Svenskt Näringsliv, när flera partiföreträdare gått ut och sagt att man är beredda att ge parterna mer tid för förhandlingar.

– Jag tycker det visar på en vilsenhet hos politiken. De vet kanske inte vad de ska göra nu. Det var inte tiden som gjorde att vi inte kom överens, det handlade inte om två timmar till eller två dagar eller två veckor utan vi kom inte längre den här gången.

Nya förhandlingar är i dagsläget inte aktuellt, slår Tobias Baudin fast.

– Menar man allvar från politiskt håll med att man vill att vi ska lösa det här så låt oss då ha den här avtalsrörelsen och förhandla fram de här kollektivavtalen. Sen kan man en gång för alla skrota den här ”Toijerutredningen” (LAS-utredningen) och sen får man gå till parterna. Då kan vi börja fundera på att förhandla igen.

Vad skulle det betyda för kommunalarna om utredningens förslag blir verklighet?

– Det är ett fruktansvärt dåligt lagförslag. Det här vinner helt och hållet arbetsgivaren på. Ta det här med saklig grund. Där säger man att det blir bra med den här utredningens förslag för där pratar man inte om saklig grund för uppsägning. Det är ju sant. Men enligt förslaget avskaffas ju saklig grund helt och hållet i alla företag med femton eller färre anställda. Då har vi provanställningar för alla dem. Det skulle innebära en enorm otrygghet.

Enligt förslaget från utredaren Gudmund Toijer ska det inte gå att ogiltigförklara uppsägningar i företag med femton eller färre anställda.