Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill att fack och arbetsgivare på nytt börjar förhandla om LAS.

Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund, Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Nyamko Sabuni vill att parterna på nytt ska försöka komma överens.

Men samtidigt ligger hotet kvar om att gå vidare med LAS-utredningens förslag om bland annat ändrade turordningsregler och nya regler som gör det lättare och billigare att säga upp anställda av personliga skäl.

Facken menar att hoten om lagstiftning utifrån LAS-utredningen har gjort det svårare att förhandla. Att det har lett till att arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv har varit mindre intresserade av att försöka komma överens i förhandlingarna.

Det handlar inte om timmar eller dagar för att lösa de här komplexa frågorna.

Tobias Baudin, Kommunals ordförande

LO och tjänstemännen i PTK har beskrivit det som att de politiska hoten har legat som en våt filt över förhandlingarna.

– Frågan är vad vi hade vunnit på att ligga kvar längre tid under den våta filten, säger PTK:s ordförande Martin Linder.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är inne på samma linje.

Via LO:s pressavdelning säger hon att LO aldrig stänger dörrarna för förhandlingar men att det nu inte är aktuellt att öppna de LAS-förhandlingar som just avslutats.

– Det var inte tiden som var problemet i dessa förhandlingar. Problemet var LAS-utredningen som låg som en blöt filt över förhandlingarna. Och mer tid tar inte bort LAS-utredningen, fortsätter hon sin kommentar.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog säger att tidsfaktorn inte har varit avgörande för att LAS-förhandlingarna kraschade.

Och Kommunals ordförande Tobias Baudin är i dagsläget inte beredd att följa uppmaningen från regeringen och samarbetspartierna att börja förhandla på nytt.

Via sin pressekreterare säger han att det är en kraftig förenkling att tala om tid.

– Det handlar inte om timmar eller dagar för att lösa de här komplexa frågorna. Det är bland annat Stefan Löfven, Per Bolund, Annie Lööf och Nyamko Sabuni som har sett till att vi är här där vi är, fortsätter Tobias Baudin i sin kommentar och syftar på deras hot om lagstiftning.

Inte heller Svenskt Näringsliv är pigga på att börja förhandla på nytt. De har uppmanat regeringen och samarbetspartierna att gå vidare lagstiftningsvägen istället.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt stöder fackens krav på att hotet om lagstiftning utifrån LAS-utredningen dras tillbaka. Han säger att fack och arbetsgivare måste få chans att förhandla för att försöka hitta en egen överenskommelse utan politisk inblandning.