Odla saker som barnen kan använda i sina lekar, är ett av tipsen.

– Många föräldrar är alldeles för måna om att barnen ska göra rätt och fokuserar på resultatet. De glömmer bort att vägen dit och leken under tiden är det viktigaste för barnen, säger Sara Bäckmo.

Sara Bäckmo

Sara driver Sveriges största trädgårdsblogg och har skrivit flera böcker om sin trädgård och odling på Skillnadens trädgård, bland annat ”Odla med barn”. I den driver hon sin filosofi att barnen ska delta på sina villkor. 

– Steg nummer ett är ju att man är ute med barnen. Att man vänjer barnen vid att vara ute och det handlar om att man som vuxen är ute själv. Att se dem rumla omkring och upptäcka saker är något helt annat än det fyrkantiga vi har inomhus. När de vill odla eller hitta på något annat i trädgården ska det uppmuntras.

Så odlar du klimatsmart

Hälsa

Det är svårare om man bor i lägenhet och man inte kan låta dem gräva en grop i gräsmattan utanför. Hur gör man då?

– Då ska man ge barnen jord och krukor inomhus. Man kan hålla till i badrummet som är lätt att få rent. Breda ut en sopsäck och låta barnen experimentera, gärna med lågväxande plantor som växer snabbt. Som ärtskott, bönor, gurka eller tomat. Så får man låta dem ha ett eget fönster med sina grejer.

Fem tips från Sara Bäckmo

  1. Odla för barnen, men inte nödvändigtvis med. Odla saker som de kan använda i sina lekar, de behöver inte nödvändigtvis äta det.
  2. Låt barnen vara med i trädgården, på sina egna villkor. Vänj dem vid att vara ute. Vänj dem vid att äta ute.
  3. Ge barnen uppdrag. De gillar ofta att gräva hål, gräva upp stenar. Att flytta på saker som gräs, stenar och löv i vagnar eller skottkärror. Att klippa ner växter med sekatör eller barnsax. Vattna. Kantklippa gräs runt odlingslådor.
  4. Fika! Belöna barnen för gott arbete med pimpat fika. Fika ofta.
  5. Bra grönsaker att odla för barnen (som de kan leka med på olika sätt: hacka, skära, mosa) är: spenat, bladkål, grönkål, gräslök, morötter, lågväxta sockerärtor, zucchini.