Blommor gynnar biologisk mångfald.

Att odla klimatsmart handlar bland annat om att använda så lite resurser som möjligt. Genom att ta vara på det du redan har minskar du behovet av att köpa saker som orsakat koldioxidutsläpp när de tillverkats och transporterats. I stället för att köra hem sten och växtstöd från affären kan man ta sten som redan finns i trädgården till gångar och uteplatser, och använda beskärningsrester som växtstöd.

Genom att välja växter som passar på platsen minskar också behovet av att köpa specialprodukter.

”Var rädda om era träd”

Hälsa

Att spara på vatten är också en bra idé. Produktion av dricksvatten ger koldioxidutsläpp som påverkar klimatet. Dessutom förutspås klimatförändringarna ge ett mer oförutsägbart klimat, där risken för långa torrperioder ökar. Därför är det bra att planera sin trädgård så att behovet av att vattna minskar. Det kan man göra bland annat genom att täckodla, använda träd och buskar som ger skugga, och satsa på torktåliga.

Ett extra plus är att man inte bara kan minska sin klimatpåverkan – man kan också använda sin trädgård för att motverka de negativa effekterna av klimatförändringarna i omvärlden. 

Få barnen att växa i trädgården

Hälsa

En rik biologisk mångfald gör naturen mer motståndskraftig mot de påfrestningar som ett varmare klimat innebär. Som trädgårdsägare kan man bidra till den biologiska mångfalden genom att ha många olika växter och livsmiljöer i sin trädgård.  

Till exempel går det dåligt för bin, blomflugor och andra insekter som pollinerar växter. De minskar av flera olika skäl, varav ett är klimatförändringarna. Det varmare klimatet gör att bina är vakna en större del av året, men de riskerar att svälta eftersom det inte alltid finns blommande växter tidigt och sent på året. Man kan hjälpa dem genom att se till att ha blommande växter i sin trädgård så länge som möjligt.

3 saker att sluta med

  • Kemikalier och miljögifter.
  • Konstgödsel – använd naturgödsel istället.
  • Stor altan och perfekt gräsmatta. Båda ytorna är döda. Vill man ändå ha trädäck kan man ha krukor med blommor där.

3 saker att börja med

  • Kompostera allt trädgårdsavfall, det blir bästa tänkbara jord.
  • Plantera en massa blommande växter.
  • Klipp gångar i gräsmattan runt blommor som letat sig in.

Gynna bin och insekter med rätt växter

Genom att plantera bi- och insektsvänliga växter i din trädgård eller på din balkong får du inte bara fina blommor, du får också befruktade växter så det blir fler blommor, bär och frukt. Det är viktigt för insekterna att det finns mat från tidig vår till höst och ställ gärna också ut ett vattenbad. Då bidrar du till en biologisk mångfald i det lilla. Här är med växter som ger gott om nektar och pollen till bin, humlor, fjärilar och andra insekter.

Tidig vår: Hassel sälg, krokus, vårlök, scilla, tussilago.

Vår: Bärbuskar som vinbär, krusbär och hallon. Fruktträd som äpple, plommon och körsbär. Oxbär. Maskros och ramslök.

Sommar: Lind, gurkört, honungsfacelia, klöver, backtimjan, blåklint, fetknopp, rosenmalva, tistel.

Sensommar/höst: Kärleksört, gullris, kungsmynta, rudbeckia, murgröna.

Biokol tar bort koldioxid ur luften