Hemtjänstpersonal smittad med covid-19
Undersköterskan Petra Lehto blev sjuk efter att ha jobbat oskyddad i ett hem med covid-19. Nu visar provsvar att hon själv har sjukdomen.
Petra Lehto och hennes kollega Lena Haapaniemi jobbar i Kiruna kommuns larmteam. Båda blev sjuka med hosta och feber efter att ha arbetat hos en brukare med en sjuk make.
Varken hemtjänst- eller larmpersonalen har haft någon skyddsutrustning. Enligt kommunens riktlinjer ska personalen hålla god handhygien och maken skulle hålla sig i ett annat rum när personalen var där. Men, enligt Kommunals huvudskyddsombud följde han inte reglerna utan var nära personalen.
Skyddsombudet lade ett skyddsombudsstopp och kommunen flyttade brukaren till ett annat boende. Det visade sig senare att både brukaren och maken var smittade.
Petra Lehto, som är skyddsombud på sin arbetsplats, har flera gånger bett om skyddsutrustning, men blivit nekad.
Den 2 april blev Petra Lehto sjuk och har sedan dess varit hemma från jobbet. Strax efter blev även Lena Haapaniemi sjuk. Förra veckan gjorde de ett test för att se om de har covid-19. Nu har Petra Lehto fått besked att hon har sjukdomen.
– Jag är lättad för nu vet jag, säger hon.
Petra Lehto vill att Kommunal ska driva ett skadeståndsärende mot Kiruna kommun.
– Jag ska driva det så högt det går. Jag ska också göra en arbetsskadeanmälan till Afa och Försäkringskassan.
Hon har varit sjuk i nästan två veckor. I går trodde hon att hon var på väg att bli bättre.
– Men i dag vaknade jag med huvudvärk och feber.
Kommunal i Norrbotten har tidigare uttryckt stark kritik mot Kiruna kommun.
Zara Leghissa, Kommunals ordförande i avdelning Norrbotten, har också gått ut med en skrivelse där Kommunal kräver att Kiruna kommun köper in skyddsutrustning, arbetskläder och stoppar personalneddragningarna.
Kommunals huvudskyddsombud Gunilla Eliasson är upprörd över hur Kiruna kommun hanterar läget i äldreomsorgen.
– Det är hemskt, säger Gunilla Eliasson om att Petra Lehto har covid-19.
– Vad är det för fel på Kiruna kommun? De är bara tysta, säger hon.
Hon har skickat meddelande om rop på hjälp, som hon själv säger, till kommunalrådet Gunnar Selberg och till Kommunals ordförande Tobias Baudin.
– Alla får inte skyddskläder. Under påsken hörde personal av sig och sa att de nekades skydd hos en sjuk brukare. Vi fick hota med skyddsstopp och då fick de skyddskläder. Nattpersonal på ett boende hörde av sig nu och berättade att vikarier bara får pappersmunskydd fast de vårdar en coronasmittad brukare.
Vad tycker du är det viktigaste som Kiruna kommun ska göra nu?
– De måste se till att skyddskläder kommer ut till personalen. Jag vill att cheferna pratar med sin personal. De är jätteoroliga, säger Gunilla Eliasson.
Vi fick flytta en brukare vilket tyvärr inte var så bra ur ett smittskyddsperspektiv. Med facit i hand borde vi kanske ha isolerat hemmet i stället.
Kiruna kommuns socialchef, Håkan Dahlqvist, tycker att det är jättetråkigt att en medarbetare blivit sjuk.
– Men man vet ju inte var personen blivit sjuk. Vi har ju allmän smittspridning i Kiruna, säger han.
Har ni ändrat några rutiner sedan det konstaterats att både brukare och anställda blivit sjuka?
– Vi har ändrat praxis så att samma riktlinjer gäller även hos de brukare som har anhöriga som är sjuka. Det faller tillbaka på hanteringen i hemmet där var skyddsstopp. Vi fick flytta en brukare vilket tyvärr inte var så bra ur ett smittskyddsperspektiv. Med facit i hand borde vi kanske ha isolerat hemmet i stället, säger Håkan Dahlqvist.
Är det så att ni inte tog risken för smittspridning på allvar till en början?
– Vi har haft riktlinjer från början som regionens läkare ansett vara fullt tillräckliga. Vem är jag att ifrågasätta detta. Det kanske visar sig att sättet vi jobbar på nu också är fel.
Hur ser tillgången på skyddsutrustning ut?
– Vi har bättre tillgång nu än för några veckor sedan. Fortfarande är det så att vi inte kan använda dem i förebyggande syfte, då tar de slut på två dagar. Vi kan heller inte jobba mot föreskrifterna som säger att vi ska använda dem vid misstanke eller bekräftad covid-19.
Håkan Dahlqvist säger att det kommer ”desinformation” från vissa inom Kommunal om att personal nekas skyddsutrustning vid omvårdnad av brukare med covid-19.
– Jag skulle själv ställa den enhetschef till svars om man tvingade någon. Det är helt enkelt inte våra riktlinjer.
Han hoppas att dialogen med Kommunal ska förbättras.
– Vi har bokat in en serie möten nu för att hålla dem uppdaterade.