Under tisdagen lade Kommunals huvudskyddsombud Gunilla Eliasson ett skyddsombudsstopp efter att personal oskyddade tvingats besöka en brukare med en make som hade hosta och feber. Enligt Gunilla Eliasson hade maken, som enligt kommunens riktlinjer, skulle hålla sig i ett annat rum under hemtjänstens besök, suttit när personalen och hostat öppet.

Kommunen flyttade brukaren tillfälligt till ett annat boende och Arbetsmiljöverket hävde stoppet.

I går blev det bekräftat att maken har covid-19. Under förra måndagen och tisdagen var personal på daglarmet i hemmet. Ett par dagar senare blev två av dem sjuka.

– Jag har feber som går upp och ned, ont i lungorna, huvudvärk och har tappat lukt- och smaksinne. Jag är astmatiker och känner att det här är ingen vanlig förkylning, säger Petra Lehto, skyddsombud och undersköterska på larmet.

Agneta Thomasin Svensson och hennes egen bild från hemtjänstens rastlokal.

Covid-19

”Ni spelar rysk roulett med våra liv!”

Debatt

Hon har tidigare frågat efter skyddsutrustning, men fått svar av sjuksköterska att det inte finns, men att det är beställt.

– Jag tycker att vi skulle ha fått ha munskydd och helst heltäckande rockar. Jag har framfört att det är allvarligt och att vi kommer att bli sjuka och smitta andra, säger Petra Lehto.

Under ett pass i larmet kan personalen träffa mellan 13–15 brukare och Petra Lehto uppskattar att i 80 procent av fallen har de kroppskontakt med brukaren.

– Det är nonchalant och väldigt tråkigt. Det tär på ekonomin. Det känns hemskt att inte bli hörd.

Huvudskyddsombudet Gunilla Eliasson säger till KA att de nu överväger att göra en anmälan mot Kiruna kommun.

KA har sökt socialchefen Håkan Dahlqvist för en kommentar.