En overhead-film, med hål i sidorna för resårband att kunna knyta fast plastfilmen runt huvudet och två tillklippta och ditlimmade kökssvampar för att hålla filmen en bit från ansiktet. Så ser de två visiren ut som de 25 medarbetarna i hemtjänstgruppen Listerbygruppen i Ronneby ska använda om någon brukare blir sjuk eller misstänkt sjuk i covid-19.

– Det var i fredags som sjuksköterskan kom förbi med ett hemmagjort visir. Jag trodde att det var ett skämt, säger undersköterskan Ida Palmqvist.

Personalen påpekade att det krävs dubbelbemanning hos vissa brukare och om de bara har ett visir tvingas en anställd att jobba helt oskyddad. Då fick de ett till.

Ida Palmqvist tycker inte att de verkar säkra. Hon tillhör själv en riskgrupp eftersom hon lider av högt blodtryck.

Undersköterskan Ida Palmqvists postade den här bilden på sin kollega Helena Gustavsson i Facebook-gruppen Undersköterskeupproret.

– För mig känns det här som en engångsprodukt, men vi ska sprita av dem och använda dem igen. När vi påtalade för sjuksköterskan att spriten sätter sig i svampen fick vi höra att vi får sprita runt om. Jag förstår tanken bakom, men det här känns lite som ett hån. Dessutom är de helt öppna nedtill. Vi har fått höra att det inte ska behövas munskydd när vi använder visiren.

Agneta Thomasin Svensson och hennes egen bild från hemtjänstens rastlokal.

Covid-19

”Ni spelar rysk roulett med våra liv!”

Debatt

Ida Palmqvist säger att hon är medveten om att det är stor brist på skyddsutrustning i hela landet.

– Tanken från kommunen är god, men vi behöver inte en snabb utan en bra och garanterat säker lösning, säger hon.

Än så länge finns inga bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 bland Listerbygruppens brukare, men Ida Palmqvist tror att det bara är en tidsfråga. De har i dagsläget bara tillgång till plastförkläden utan ärmar. Hon önskar också att det gick att ordna besöksförbud för anhöriga i hemtjänsten, så regeringen har gjort på äldreboenden.

– Jag vill kunna skydda hela mig. Jag vill inte bli sjuk och jag vill inte smitta någon annan.

Arbetsmiljöverket har sedan den 25 mars meddelat att de inte kommer att dela ut någon sanktionsavgift till arbetsgivare som använder icke godkänd utrustning. Däremot har arbetsgivaren fortfarande kravet på sig att se till att den utrustning som personalen använder är säker.

KA har sökt medicinskt ansvarig sjuksköterska för en kommentar.