Skyddsstopp hävs på Östra sjukhuset
Kommunal fick igenom sina krav om skyddsutrustning på Östra sjukhuset i Göteborg. Skyddsstoppet som facket lade är hävt.
– Det är en stor facklig seger för våra medlemmar, säger Christine Marttila, sektionsordförande Kommunal.
Det var på torsdagen som skyddsstoppet lades på en medicinavdelning med patienter som väntar på provsvar om covid-19. Det skedde sedan arbetsgivaren i veckan ändrat sina riktlinjer för skyddsutrustning.
Kommunal slog larm då munskydd under visiret inte längre skulle användas vid patientnära arbete. Stora risker sågs för droppsmitta vid till exempel tandborstning, provtagning och blöjbyte.
Skyddsstoppet hävdes efter ett möte med Arbetsmiljöverket på torsdagskvällen. Under fredagen träffade Kommunals skyddsombud först personalen för att diskutera situationen, sedan arbetsgivaren.
– Vi är eniga, vi har fått igenom det vi krävt. Personalen ska använda munskydd under vård i patientnära arbete, vi ska få bättre information och utbildning, säger Christine Marttila.
Arbetsgivaren anser också att man nu är överens.
– Vår uppfattning är att i de situationer där det är risk för stänk eller droppsmitta så ska man ha visir och munskydd, säger chefsläkare Per-Olof Hansson, Sahlgrenska.
Samtidigt tillägger han att man inte alltid behöver ha munskydd när man är en meter ifrån patienten utan att det handlar om vilka arbetsmoment som utförs.
Han hävdar att skyddsstoppet handlade om en miss i kommunikationen och att personalen på ett möte fått information om de nya rutinerna. Men enligt Kommunal deltog inte alla anställda och inte heller skyddsombudet. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten betonat arbetsgivarens arbetsmiljöansvar gällande skyddsutrustning och att detta ska lösas i dialog med personalen inklusive skyddsombud.
Hur kan ni missa att bjuda in skyddsombudet?
– Ja, jag kan inte svara på det. Det är klart att man skulle ha haft med skyddsombudet, det var ett misstag. Men vi är måna om att ha en bra dialog med samtliga fackliga organisationer, säger Per-Olof Hansson.