Kritik mot sämre sommarscheman
Bengtsfors kommun har beslutat att införa fem semesterperioder i stället för två. Det har utlöst starka protester bland de anställda.
Förslaget har förhandlats under måndagen och går ut på att införa fem semesterperioder i stället för två, som det är nu. Kommunal har ställt sig oenig med arbetsgivaren.
Kommunen gjorde en eftergift och gick med på att flytta fram första semesterperioden så att den ska starta först en vecka in i juni och inte den första.
Många anställda reagerade kraftigt mot förslaget:
”Vi jobbar alla dagar om året, vi har inte stängt röda dagar. Vi jobbar varannan helg och har även fått tillbaka de uråldriga delade turerna. Vi förstår inte hur man kan ta dessa beslut hela tiden som bara är försämringar inom vårt arbete?”, stod det i en insändare i tidningen Dalslänningen, som undertecknat av anställda på ett av kommunens äldreboenden.
Anställda menar att vissa kommer att få semester innan skolorna slutar och att det innebär att de knappt kommer ha någon semester med sina barn.
– Alla är väldigt besvikna och ledsna. Det här känns som 100 procent maktmissbruk, säger Jenny Svensson, undersköterska på äldreboendet Björklunda.
Kommunens socialchef, Lena Gardtman, säger till Dalslänningen att anställda bara kommer att få den tidigaste semesterperioden ungefär vart femte år. Hon hänvisar till säkerheten för brukarna.
– Har man semesterperioder som överlappar varandra blir det mer patientsäkert för både brukare och personal. Vår uppfattning är att även personalen får en tryggare arbetsmiljö med den här förändringen.
Jenny Svensson köper inte riktigt det argumentet.
– De säger att det handlar om vår arbetsmiljö och patientsäkerheten, men det handlar om att vi inte kan rekrytera personal. Vi har haft problem i flera år, säger hon.
Kommunal förstår problemen arbetsgivarna inom äldreomsorgen står för, men är ändå inte nöjt.
– Det är brist på personal och grundbemanningen är för låg. På det ska alla ha semester och man ska få in kompetenta ersättare. Vår uppfattning är att arbetsgivarna måste ha mer långsiktiga lösningar. Det här gör ju inte yrket mer attraktivt. Det är redan låga löner och mycket deltid, säger Jenni Moverare, ordförande för avdelning Vänerväst.
Hennes uppfattning är att personalen inte involverats tillräckligt.
– Om man pratar med personalen innan så kan de vara med och hitta lösningar. Man måste vara rädd om personalen, säger hon.
Många kommuner har en tuff ekonomisk situation och gör besparingar på äldreomsorgen, vilket KA berättat om.
– Det är mycket besparingar på gång överallt och det drabbar bemanning och arbetsmiljö. Det behövs mer pengar till välfärden. Det är avgörande för att kommuner och regioner ska kunna bedriva sina verksamheter, säger Jenni Moverare.
Fotnot: Bilden är licenserad av CC BY-SA 3.0 via Wikimedia.