Det misstänkta fusket uppdagades när en anhörig till en av företaget Genuin Omsorgs kunder hörde av sig till kommunen och berättade att den anhöriga inte fått de insatser hen hade rätt till.

Kommunens utredning visade då att det gjorts manuella registreringar av insatser, vilket gör att insatser som inte har utförts kan ha registrerats. Företaget har därmed fuskat till sig miljontals kronor, enligt kommunen. Genuin Omsorg inte kunnat förklara felaktigheterna, skriver Folkbladet Östergötland. 

Norrköpings kommun har haft privata utförare enligt lagen om valfrihetssystem i hemtjänsten i två år och kommer framöver att kontrollera dem bättre, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, till Folkbladet Östergötland.

– Hela systemet bygger på en viss grad av tillit, vilket är nödvändigt, men det skapar också den möjligheten att göra som de gjort. Vi kommer nu att jämföra olika inloggningar vilket vi inte gjort tidigare, både på utförare och den hemtjänst som drivs i vår egen regi, säger Magnus Johansson till tidningen.

Genuin Omsorg sades upp med ett dygns varsel och den kommunala hemtjänsten har tagit över de 57 kunderna. 

Fotnot: Bilden är licenserad av Public domain via Wikimedia Commons.