I slutet på januari rapporterade Mitt i att Sollentuna och Upplands Väsby kommun säger upp avtalet med hemtjänstföretaget Ideal vård och service efter att ha upptäckt omfattande fusk.

Nu kastas bolaget ut också ur Nacka kommun, enligt Mitt i. Redan i december tipsades Nacka om företaget efter att fusk upptäckts i andra kommuner. Vid en granskning visade det sig att företaget registrerat att samma personer utfört hemtjänst i flera olika kommuner samtidigt. 

Upplands Väsby och Sollentuna.

”Det är ett ganska gravt fusk”

Nyheter

– Tillsammans med de andra kommunerna har vi suttit ner och jämfört dagar. Då har vi sett att man varit inloggad i två eller tre kommuner samtidigt, säger Ann-Sophie Holgersson, enhetschef på äldreenheten i Nacka, till Mitt i. 

Fusket ska ha varit omfattande – från april till december har fler än 100 dubbelbesök upptäckts. Kommunen tror dock att det rör sig om än fler tillfällen. 

Sollentuna kommun kommer att polisanmäla Ideal vård och service, skriver Mitt i.

Tillvägagångssättet med att dubbelregistrera besök känns igen från det fusk som Kommunarbetaren och Arbetet förra året avslöjade i hemtjänstföretaget Enklare Vardag

Sju kommuner i Stockholmsområdet har eller har haft avtal med Enklare vardag.

Fusket i Enklare Vardag

Företaget får fortsätta – trots larm om fusk

Nyheter

Då hävde Upplands Väsby och Järfälla avtalet med företaget och Stockholm sade upp det med sex månaders uppsägningstid. Efter att Sollentuna också upptäckt stora brister lämnade Enklare Vardag självmant kommunen. De har fortfarande avtal med Lidingö, Solna och Nacka. I förra veckan meddelade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att Enklare Vardag nekas tillstånd att bedriva hemtjänst. Beslutet går att överklaga och kommunerna avvaktar att säga upp avtalet till beslutet vunnit laga kraft.