En rubrik i Aftonbladet fångar mitt intresse. Det blir inga pepparkakor till lucia för förskolebarnen i Östersund i år. Detta på grund av att köpstopp nu har införts för kommunala förskolor och skolor.

Efter massiv kritik beslöt kommunen att backa från besparingsförslaget. Det fick köpas in pepparkakor trots allt.

Men pepparkakan är en symbol för något viktigt. Många tecken visar på att vårt land är på väg in i en lågkonjunktur och att den högkonjunktur vi har befunnit oss i nu är över. Det betyder att det kommer att bli kärvt på många håll ute i kommunerna.

I detta blir pepparkakan en viktig symbol för något djupare, nämligen att resurserna dras in ytterligare i barnomsorg och skola. För de barnskötare, elevassistenter, kockar, måltidsbiträden, städare och vaktmästare som arbetar där är risken stor att tumskruvarna dras åt ytterligare. Och då var det ändå länge sedan det var sötebrödsdagar. Det betyder att ett redan kärvt läge riskerar att bli alarmerande. 

Personalen som arbetar i förskola och skola är viktig för hela vårt samhälle. Det borde vara prioriterat att de har tillräckligt många kolleger för att orka med jobbet.

Det är här pepparkakan kommer in i bilden. Att dra ner på den innebär i praktiken att det i förlängningen sannolikt också blir färre kolleger och större barngrupper, vilket innebär en ännu tuffare arbetsmiljö för de anställda. Kakan är så att säga bara början på att sedan knapra bort en större del av pepparkakshuset och de som drabbas är de anställda, barnen och ungdomarna.

Arbetet med barn och unga är viktigt. Att prioritera bättre villkor för de yrkesgrupper som ser till att skoldagen och dagen på förskolan blir bra borde vara det viktigaste av allt. Låt inte pepparkakan bli början på en dominoeffekt av pepparkakshus som rasar, av resurser som försvinner, anställda som går in i väggen och barn och unga som tappar hoppet om en ljus framtid. Sverige kan bättre än så.

Ropen skalla, pepparkakor, förlåt jag menar bättre villkor åt alla (och pepparkakor åt alla anställda, barn och unga i skola och barnomsorg).