Kommunal gick i går ut och sa att de inte kan ställa upp på LO:s samordning inför avtalsrörelsen. Vid LO:s representantskap i dag förklarade förbundets ordförande, Tobias Baudin, varför de går sin egen väg.

Han hänvisade bland annat till LO:s mål att till 2028 minska löneskillnaden mellan kvinnor och män till högst sex procent.

– Med takten i förslaget till samordning missar LO det här målet med 41 år. För mig är det obegripligt att LO i avtalsrörelsen bara vill minska skillnaden med 0,1 procent, sa han.

Tobias Baudin beskrev att det skiljer 40 000 kronor i årsinkomst mellan en undersköterska som vårdar människor och en bilreparatör som lagar bilar.

– Problemet är inte att bilreparatören tjänar för mycket utan att undersköterskan tjänar för lite.

Men det övertygade inte Susanna Gideonsson att stöda Kommunals krav om att utöver samordningen få förbundens stöd att kräva extra till grupper där det krävs yrkesutbildning inom vård, skola och omsorg.

Susanna Gideonsson säger att det inte spelar någon roll hur mycket lönen ökar för den som inte vet om det blir några arbetstimmar i morgon eller nästa vecka för att tjäna ihop tillräckligt med lön för att betala hyran och mjölken.

Hon talar om livsinkomst istället för lön.

– Att minska skillnaden i inkomst mellan kvinnor och män handlar lika mycket om storleken på pensionen, rätt att arbeta heltid och att ha anställningstrygghet så att du vet hur stor lön du får i slutet av månaden. Det kan vi bara klara om vi håller ihop i LO och agerar tillsammans.

Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson, Handels.

LO kräver en låglönesatsning för alla som tjänar under 26 100 kronor i månaden. Fastighets ordförande Magnus Pettersson försökte förgäves få LO-förbunden att enas om en satsning för dem som tjänar under 28 000 kronor i månaden. Till slut gav han med sig och Fastighets ordnar in sig i ledet för en samordning.

– För oss är låglönesatsningar bättre än att som Kommunal vill lyfta grupper med yrkesutbildning. Den lönepolitiken fungerar inte i vårt förbund med städare och andra grupper som saknar sådan yrkesutbildning, säger han.

Magnus Pettersson är också kritisk till att Kommunal presenterade sitt tilläggskrav så sent i processen för att nå en överenskommelse om en samordning.

– Vi har diskuterat i ett halvår. För två veckor sedan presenterade Kommunal sitt villkor för att kunna stöda en LO-samordning. Det tycker jag är för sent, säger han.

Magnus Pettersson, Fastighets.

För oss är låglönesatsningar bättre än att som Kommunal vill lyfta grupper med yrkesutbildning. Den lönepolitiken fungerar inte i vårt förbund.

Magnus Pettersson, Fastighets

Det var inte någon LO-samordning år 2016 när Kommunal drev sin satsning på undersköterskor. Men IF Metall gick ändå ut och stödde Kommunal med löfte om sympatistrejk för att få igenom krav på mer till undersköterskorna.

I år får inte Kommunal något sådant stöd. Marie Nilsson, ordförande i IF Metall förklarar varför.

– År 2016 fanns inte den modell för låglönesatsning som vi nu har. Det var ett skäl till varför vi stödde Kommunal, säger hon och är samtidigt kritisk till att Kommunal i år inte bara talar om undersköterskor utan även andra grupper med krav på yrkesutbildning.

Hon tycker att LO:s låglönesatsningar har fungerat bra inom industrin för att minska löneskillnaderna där mellan kvinnor och män.

– I det stora Teknikavtalet knaprar kvinnorna in och tjänar tack vare våra låglönesatsningar i dag 97 procent av vad männen tjänar.

Marie Nilsson, IF Metall.
Marie Nilsson, IF Metall.

Kommunal stöder LO:s förslag till låglönesatsning men hade vid LO-styrelsen i måndags ett tilläggsförslag om att också inom ramen för LO:s samordning få kräva extra satsningar på yrkesutbildade grupper inom vård, skola och omsorg. Det tilläggsförslaget röstades ned.

Vid LO:s repskap i dag yrkade Kommunal avslag på förslaget till LO-samordning men lade inte fram något eget motförslag.

– Vi tyckte inte att det kändes meningsfullt eftersom LO-styrelsen redan sagt nej till vårt förslag, säger Tobias Baudin.

Nu är det 12 förbund som står bakom LO-samordningen. Förutom Kommunal så meddelade även Pappers att de ställer sig vid sidan av. Pappers kräver fyra procent i löneökning och räknar inte med att det går att få inom ramen för en LO-samordning.

– Men hade Kommunal sagt jag så hade vi också gjort det, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

– När Kommunal inte är med så står 37 procent av alla LO-medlemmar utanför samordningen. Då kan vi inte tala om en samordning och då kan också vi lika gärna stå utanför, förklarar han.