I går 22 oktober kunde vi läsa att Kommunal beslutat att dra sig ur LO-samordningen. Ett beslut som jag personligen tycker är bra då de övriga LO-förbunden inte ville ställa sig bakom Kommunals krav på en extra satsning på oss med yrkesutbildning.

Att vi skulle få 17 kronor extra utöver den löneförhöjning som ”märket” skulle ge är närmast ett hån mot oss alla som har en yrkesutbildning och jobbar inom välfärdssektorn.

Att man läst ett program på gymnasiet och fått en yrkestitel borde rimligtvis vara mer värt än om man inte har den. Jag menar absolut inte att de utan titel och som har jobbat i många år inte är värda en bättre lön, det är de absolut. Men någonstans måste det ju ändå märkas att utbildning ger bättre lön, annars finns det ingen mening med att utbilda sig.

2016 fanns inte heller en LO-samordning och då lyckades man få till en extra satsning på undersköterskor, så varför skulle det inte lyckas igen?

Att Kommunal beslutade att kliva av LO-tåget och ta fighten på egen hand visar att nu menar vi allvar!

2016 fanns inte heller en LO-samordning och då lyckades man få till en extra satsning på undersköterskor, så varför skulle det inte lyckas igen? Nu har vi dessutom fått samhället att förstå hur viktiga vi är för att välfärden ska fungera.

Att Kommunal väljer att ta sig ur samordningen är även ett tecken på att vi är en stor och stark fackförening. Tobias Baudin skulle aldrig ta ett sådant beslut om han inte var säker på att få till ett bra avtal för oss alla.

Att man bryter sig loss och kämpar på egen hand visar på en stor styrka, kämparanda och en stor dos jävlaranamma! Men det visar även på att det är dags att sluta ha de mansdominerade yrkena som riktmärke för lönesättningen i Sverige. Att det är dags att lönerna blir mer jämställda. 

Jag är helt övertygad om att vi kommer få en riktigt spännande avtalsrörelse och ett bra avtal. För tillsammans är vi starka!