Med låten ”Mitt orange kuvert” har punkgruppen Mögel fått stor uppmärksamhet. De har genom musiken velat sätta fingret på låga pensioner hos kvinnor. I detta fall utgörs gruppen av kulturarbetande kvinnor som har haft det gemensamt att de knappt vågat öppna sitt kuvert från Pensionsmyndigheten av rädsla för att se hur låg deras pension kommer att bli.

”Vår generation har ju trott att vi skulle kunna leva på pensionen, inte bara överleva”, sade gitarristen Eva Bergström i en intervju i Arbetet. Låten spreds snabbt i sociala medier och blev en riktig snackis, vilket inte är förvånande eftersom ämnet berör så många.

Lyssna på ”Mitt orange kuvert” här:

Låga pensioner bland kvinnor är en viktig fråga. Många är de kommunalare som arbetat ett helt liv och som trots det får ut en väldigt låg pension och flera av dessa är kvinnor. Den numera pensionerade barnskötaren Inger Stark skriver en stark text om detta i en debattartikel i Kommunalarbetaren. Hon sätter ord på hur det känns att vara fattigpensionär, trots att hon arbetat hela sitt liv som barnskötare.

Bidragande faktorer till att det ser ut så här för Inger och många andra är att kvinnor oftare jobbar deltid och är hemma med barn mer än vad män är. Kvinnor återfinns också oftare i jobb som är mer lågbetalda än männens. Exempelvis är det inte ovanligt att en kommunalare är gift med en if-metallare. Lönerna bland industriarbetare är också generellt sett högre än lönerna bland kommunalare.

Utöver Kommunals viktiga arbete med att kräva högre löner för sina medlemmar, finns mer att göra. Varför är det exempelvis inte en självklarhet att den partner som arbetar mest i en relation för över en del av sin kommande pension på sin partner som är hemma med barn längst? På så sätt skulle den i paret (i dag oftast kvinnan) som är hemma mest slippa halka efter när det gäller pensionen. Varför tillåter våra politiker att det fortsätter att vara ojämställt för människor som arbetat ett helt liv? Här finns mer att göra.

Låten ”Mitt orange kuvert” slutar med att kvinnorna rånar en bank. En så drastisk lösning är naturligtvis inte aktuell i verkligheten, men det visar allvaret i frågan. Det måste till breda politiska reformer för att möjliggöra bättre pensioner för kvinnor. Också här måste jämställdheten till sist nå fram.