När undersköterskorna på kirurgen, på Hallands sjukhus i Varberg, kom till jobbet förförra fredagen fick de en chock. Trots att lönesamtalen fortfarande pågick hade arbetsgivaren publicerat en lista på det interna systemet Teams med undersköterskornas nya löner. 

Men det var inte det som väckte starkast känslor. Nej, det var att cheferna hade delat in de anställda i olika kategorier: A – ”dåligt arbete” B – ”gör det de ska” C – ”guldkorn”. 

Nu har flera undersköterskor skrivit tillbud om kränkande särbehandling. En av dem är Inger Ahlin, som även är skyddsombud på Kommunal lokalt. Hon fick en chock när hon såg lönelistan för första gången. 

– Det här är inget som finns i våra lönekriterier, det är bara dumheter. Man har suttit och delat in personer i vem som gör ett dåligt jobb och vem som är ett guldkorn, men det är bara åsikter, säger hon. 

Hon är en av ungefär 30 undersköterskor som är namngivna på lönelistan. I efterhand har listan tagits bort och cheferna har sagt att det var ett misstag att den delades öppet. 

Kollegor stöttar varandra

Men trots det är många medarbetare upprörda. En utmaning har varit att inte börja jämföra sig med varandra, men nu har flera kollegor sagt att det viktigaste är att stötta varandra, enligt en undersköterska som vill vara anonym. Hon är rädd att hennes medverkan i Kommunalarbetaren ska påverka hennes lön och vill därför inte uppge sitt namn.

– Jag blev jätteledsen när jag såg listan. Jag kan knappt beskriva känslan. Är vi med i en tävling och tävlar mot varandra?, undrar hon. 

Enligt Inger Ahlin har lönelistan väckt frågor om personer som bland annat varit sjukskrivna blivit lönediskriminerade. Hon och Kommunals sektion ska följa upp detta. 

Fel att listan delades

Svetlana Kontic är hr-chef på Hallands sjukhus i Varberg. Hon tycker det är olyckligt att lönelistan delades på Teams, men understryker att det inte handlar om hemliga lönekriterier, snarare ett arbetsmaterial. 

– Det är väldigt olyckligt att chefernas arbetsmaterial delades. Jag kan förstå att man som medarbetare inte tycker det känns bra. Om det är en kränkning eller inte får vi titta på i varje enskilt fall, säger hon.

Svetlana Kontic tillägger att hon själv inte skulle ha delat in personalen på ett liknande sätt, men att det är upp till varje chef hur de väljer att forma sitt arbetsmaterial under löneprocessen.

– Det är upp till varje chef hur man funderar i lönesammanhang, men under lönesamtalen är det lönekriterier som gäller. Detta var ett arbetsmaterial som inte borde ha kommit ut, säger hon. 

Men Inger Ahlin håller inte med. Hon tycker det är märkligt att listan skapades från första början. 

– I grund och botten handlar detta om hur man utbildar sina chefer. Ska du lönesätta någon är det ditt ansvar att följa lönekriterierna, konstaterar Inger Ahlin.