Mikael Söderberg.

– Jag blev less på att köra lastbil. Och efter att jag blev pappa för åtta år sedan har jag insett hur kul det är med barn, säger ­Mikael Söderberg.

Beslutet växte fram. Han började undersöka utbildningsmöjligheterna, ville undvika lång universitetsutbildning, funderade på fastighetsskötare. Sedan fick han syn på en lärlingsutbildning till barnskötare.

– Jag fick veta att det inte var en massa teori, utan man skulle vara ett år på en förskola och lära sig praktiskt. Jag ångrar mig inte. Jag tycker det är häftigt.

”Jag skulle tro att lönen sjunker med 10000–15000 kronor … Men pengarna spelar ingen roll så länge jag är glad på jobbet.”

Mikael Söderberg

Under lärlingsåret har Mikael Söderberg gått på studielån och drygat ut med lite extrapass i lastbilen och trucken. Han har bestämt sig och går inte tillbaka till sitt gamla yrkesliv, trots att han förlorar massor ekonomiskt på sitt val.

– Jag skulle tro att lönen sjunker med 10000–15000 kronor, men då har jag jobbat rätt mycket övertid och helger på SSAB. Men pengarna spelar ingen roll så länge jag är glad på jobbet, där jag ändå tillbringar en stor del av livet. Huvudsaken är att jag klarar mig.

I sitt nya liv har han fått en helt annan livskvalitet, tycker han.

– Jag kommer inte att behöva gå ut och jobba en julafton, om jag inte vill. Jag kan ha min grabb på helgerna i stället för att han ska vara hos sin mamma. De veckor jag haft grabben har han alltid behövt kliva upp klockan fem på morgonen. Nu börjar jag klockan åtta de veckor jag har hand om honom.

Omgivningens reaktioner har varit blandade.

– En del rynkade på näsan åt mig och tyckte inte jag var riktigt klok, men fler­talet tyckte att det var ett häftigt byte. Det är nog inte många som skulle våga göra den stora förändringen.

Grabben tyckte jag skulle jobba kvar på SSAB, det är lite manligare. Det är inte lika coolt att berätta för kompisarna att pappa jobbar på en förskola.

Mikael Söderberg

Gliringarna från andra män, särskilt på gamla jobbet, har varit många. Själv oroade han sig mest över vad föräldrar till barnen på förskolan skulle tycka, skulle de tro att han var pedofil?

– Efter två–tre dagar på förskolan hoppade barnen upp i knät på mig och ville kramas. Då tänkte jag, hur ser det ut om föräldrarna kommer? Jag tog upp det med min handledare, men sedan kände jag att jag inte kunde hålla på och tänka på det. Närheten är ju en stor del av jobbet.

Innan han bestämde sig helt för att satsa på barnskötaryrket kom han i kontakt med Luleås nätverk Män i förskolan och fick mycket uppmuntran och peppning därifrån som gjorde att han tog steget, trots sina farhågor.

Nu försöker han hjälpa till med att ragga fler män till yrket. Men resan mot att få fler killar att välja förskoleyrket är nog ganska lång. Det märker Mikael Söderberg av, inte minst på hemmaplan.

– Grabben tyckte jag skulle jobba kvar på SSAB, det är lite manligare. Det är inte lika coolt att berätta för kompisarna att pappa jobbar på en förskola, men det kanske kommer sedan.

Mikael Söderberg

Ålder: 40 år.

Bor: Luleå.

Familj: En son på 8 år.

Yrke: Fordonsförare och snart färdig barnskötare.