Utan kommunalare stannar Sverige, men hur många människor vet hur det känns att ta hand om en död liten pojke, hur det är att sitta bredvid en gammal människa som snart ska dö eller hur det är att känna sig otillräcklig i sitt arbete på en förskola för att barngrupperna är för stora? Svaret är att ni som läser Kommunalarbetaren vet, men alltför få beslutsfattare, politiker och andra yrkesgrupper har tillräcklig kunskap om detta.

Med novellboken ”Det här får de inte på banken och 23 andra noveller av kommunalare” ville Kommunalarbetaren därför öka förståelsen för det viktiga arbete som ni läsare gör och synliggöra er kommunalare för en bredare läsarkrets. Boken har sedan dess spridits över landet och fått ett fint mottagande.

Jurygruppen som valde ut novellerna i boken bestod av reportrarna Cecilia Alstermark, Catarina Berglund, Johan Erlandsson, Mats Gustafsson Hedenström och undertecknad från KA samt författaren Anneli Jordahl.

När juryn läst alla noveller som skickats in till tidningens novelltävling, stod det klart att detta är extremt bra texter som berör på djupet. Tanken att det måste bli en bok för att fler ska få möjlighet att ta del av alla viktiga berättelser från arbetsplatser i hela landet, växte sig allt starkare. Frågan var – skulle allmänheten förstå och ta till sig novellerna på samma sätt som vi? Svaret har vi nu fått. Läsarna har tagit boken till sina hjärtan. Första upplagen av boken är nu nästan slutsåld och ett nytryck planeras.

Samtidigt fortsätter boken att spridas och uppmärksammas av nya läsare. Nyligen medverkade två av författarna, Catrin Jansson och Dzemila Hadziefendic, på bokmässan i Göteborg där de läste högt ur sina noveller. Också tidskriftsbranschen har förstått vikten av att sätta kommunalarna på kartan på ett nytt sätt. Ett kvitto på det är att novellsamlingen i början på oktober nominerades till Tidskriftspriset i kategorin Årets grepp.

Nomineringen innebär att kommunalarnas viktiga texter om arbetslivet fortsätter att uppmärksammas. Det är de 24 författarna värda!