Boken kom till efter en novelltävling som Kommunalarbetaren anordnade förra året, där kommunalare fick skicka in noveller med anknytning till jobbet. Därefter valdes de 24 bästa novellerna ut till boken ”Det här får de inte på banken och 23 andra noveller av kommunalare”. Nu kan KA alltså vinna det prestigefyllda Tidskriftspriset för boken, enligt juryns motivering ”För att med ett enkelt men begåvat grepp med stark lyskraft, ha synliggjort olika hjältar. En bok som för läsaren rakt in i vardagens utmaningar vid dödens sida på neurokirurgen, bland ponnyungar på ridskolan och in i bussgaraget på Södermalm.”

– Vi är otroligt glada och stolta över att Kommunalarbetarens novellbok med läsarnas egna berättelser om sitt arbetsliv har fått ett så fint mottagande. Nomineringen är en bekräftelse på att vår satsning att lyfta läsarnas egna texter i en bok ligger helt rätt i tiden, säger Susanna Lundell, chefredaktör på Kommunalarbetaren.

Novellerna skildrar allt från hur det är att ta hand om en död liten pojke och att sitta bredvid en gammal människa som ska dö, till hur det är att känna sig otillräcklig för att barngruppen i förskolan är för stor. Novellen ”Kameleont”, som kom etta i novelltävlingen, handlar om hur anpassningsbar man måste vara när man arbetar i hemtjänsten.

Boken och författarna har uppmärksammats på en rad håll och fått ett fint mottagande.

– Intresset för boken har varit stort bland våra läsare, men också bland beslutsfattare, politiker och andra yrkesgrupper som inte har så stor insyn i hur våra läsares vardag på jobbet ser ut. Det är sant att utan kommunalare stannar Sverige, men hur många vet hur deras vardag på jobbet egentligen ser ut? Våra läsares arbetsvardag berör oss alla, säger Susanna Lundell.

Novellboken har getts ut i samarbete med Premiss förlag. Författaren Anneli Jordahl har skrivit förordet och formgivaren Lotta Kühlhorn har gjort omslaget.

Övriga nominerade i den nya kategorin ”Årets grepp” är Baaam & Svenska Dagbladet, Breakit och Tidningen Lantmannen. Tidskriftspriset delas ut på en gala den 7 november.