– Det var fruktansvärt. Och roligt!

Det konstaterade Dzemila Hadziefendic när hon gått av scenen vid förlagets monter på bokmässan i Göteborg.

Boken ”Det här får de inte på banken & 23 andra noveller av kommunalare.”

Köp vår novellbok!

Kultur

Catrin Jansson som var den andra novellförfattaren som deltog tyckte också att det var en utmaning.

– Men när man har någonting inuti sig själv som berör en verkar det som att det berör också andra. Det är det som är så fantastiskt med texter och böcker, att man berör varandra. Det känns fantastiskt fint att kunna bidra med det, säger Catrin Jansson.

Hennes novell ”De levande” utspelas i det område där hon arbetar som undersköterska inom hemtjänsten, Askim, Frölunda, Högsbo i Göteborg. Vilket är samma område som hon själv bor i. Något hon gör en poäng av i sin novell.

­ – Många av dem jag går till flyttade in när de var unga och hade småbarn och sedan har de bott kvar. Nu är många av kvinnorna änkor och får hjälp av oss. Och nu är det nya nybyggen i området och en ny generation flyttar in. Livet förändras och stadsdelen förändras, det är som ett kretslopp, säger hon.

Att vara med i en sådan här novellsamling är ju en uppmuntran. Jag blir sporrad och tänker att kanske har jag någonting att berätta som folk vill läsa.

Catrin Jansson

Dzemila Hadziefendic har just nu tjänstledigt från sitt jobb på ett gruppboende i Majorna i Göteborg för att läsa kreativt skrivande och litteraturvetenskap. Hennes nästa projekt är självbiografiskt.

– Det är någon form av autofiktion jag skriver. Jag tycker att alla borde skriva en självbiografi för det är så intressant att intervjua sin familj. Man får reda på en massa saker man inte visste, säger hon.

När Kommunalarbetaren utlyste en novelltävling förra hösten var det första gången hon skickade in något hon skrivit för bedömning.

– Det var jättestort, att se om det som jag skrivit når fram till någon annan. Och det är ju jättestort att det gör det. Det blir en morot att fortsätta skriva, säger Dzemila Hadziefendic.

Catrin Jansson har skrivit i många år, även om det mesta hamnat i byrålådan. Tävlingen sporrade eftersom den blev som en efterlysning.

– Jag samlar på mig, upplever saker i tillvaron och på jobbet som behöver gro innan det kan bearbetas. Sedan gäller det att ge sig tid och samla sig till att skriva också. Att vara med i en sådan här novellsamling är ju en uppmuntran. Jag blir sporrad och tänker att kanske har jag någonting att berätta som folk vill läsa.

Novellsamlingen där Catrin Janssons och Dzemila Hadziefendics noveller finns med heter ”Det här får de inte på banken & 23 andra noveller”. Det är en antologi som innehåller de 24 bästa novellerna från en tävling som Kommunalarbetaren utlyste bland läsarna.

Se författarna läsa här:

Fotnot: Läs mer om Kommunalarbetarens novellbok och hur du gör för att köpa den här.