1. Du har varit sjuk

Du ska ha känt dig frisk i minst en dag efter en förkylning innan du börjar träna igen. Samma sak kan gälla att gå tillbaka till jobbet för den som har ett fysiskt arbete – det går inte att säga exakt var gränsen för fysisk ansträngning går, enligt idrottsläkaren Dan Leijonwall.

Om man anstränger sig för tidigt kan sjukdomssymtomen komma tillbaka. Det beror på att immunförsvaret aktiveras igen när cirkulationen ökar i kroppen.

Förkylningssymtom som feber och snuva orsakas nämligen inte av viruset i sig. Det vi känner som sjukdomssymtom är i själva verket immunförsvaret som arbetar för att bli av med viruset.

Dan Leijonwall avråder från att anstränga sig så mycket att immunförsvaret återaktiveras. Det stör immunförsvaret och slösar energi i onödan. Om man i stället tar det lugnt en extra dag kommer man snabbare att bli frisk på riktigt.

2. Du har druckit alkohol dagen innan

Om du hade tänkt styrketräna dagen efter att du druckit alkohol: Tänk om! Alkoholen minskar de hormoner som behövs för att bygga upp muskler, därför är det träningspasset i stort sett meningslöst. Och eftersom musklerna börjar byggas upp först efter träningspasset, så förstör man träningseffekten även av att dricka alkohol efter träningen.

Däremot fungerar det att träna kondition dagen efter. Men var försiktig: Du har sämre koordination än normalt, och du reagerar långsammare. Välj en träningsform med låg skaderisk.

Om du har ett arbete som ställer krav på koordination och snabba beslut ska du förstås inte dricka alkohol kvällen före en arbetsdag.

3. Du är stressad

När du är stressad är det viktigt att rensa i aktiviteterna och hitta tid för återhämtning. Ibland kan det till och med vara bra att minska på träningen.

Det här beror på att stress höjer halten av hormonet kortisol i kroppen. Kortisol bryter ner muskler och gör att det tar längre tid att återhämta sig efter träning. Den som tränar hårt i en period med mycket stress riskerar därför att bli svagare i stället för starkare.
När du är som mest stressad kan du därför byta ut det hårda träningspasset mot en promenad, eller kanske lugn yoga.

Normalt är dock träning något som både minskar stress och bygger upp vår motståndskraft. Så hur vet man när man ska träna hårt och när man ska ta det lugnare? Det enkla svaret är att lyssna på vad kroppen säger. Att känna sig trött och sliten är en varningssignal.