Det finns en mängd olika kemiska ämnen i mat. De hamnar i maten på olika sätt:

• Odlingsjorden kan innehålla miljögifter från industrier.

• Bekämpningsmedel mot ogräs och insekter tas upp av växterna, och hamnar även i kött via djurfodret.

• Livsmedelsindustrin tillsätter kemikalier, för att maten ska hålla bättre och se finare ut.

Ibland hittar man förbjudna ämnen i mat i svenska butiker. Men även en del tillåtna ämnen kan skada, om man får i sig för mycket. Forskare misstänker att de kan ge sjukdomar som hyperaktivitet hos barn, cancer, fetma, och diabetes.

Så väljer du rätt

• Välj ekologiskt: I ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel, så välj det så mycket som möjligt. Prioritera havre, sallad, jordgubbar, vindruvor, russin och paprika – de innehåller ofta mer bekämpningsmedel än vad som är tillåtet. Svenskodlat är ofta säkrare. Skala gärna det som är besprutat – men ofta sitter mycket av näringen i skalet.
• Köp råvaror: En potatis innehåller inga tillsatser, men pulvermos är fullt av dem.
• Djupdyk i frysdisken: Att frysa mat är ett bra sätt att bevara näringen utan tillsatser. Här finns bra snabbmat som fisktärningar och wokgrönsaker – testa att fräsa ihop dem med hälsokryddorna vitlök, chili och ingefära så har du snabbt en fräsch och nyttig middag.