Karolina Sparring lyfter av jättegrytan med laxsoppa till hela förskolan. Doften av vitlök och timjan letar sig ut i hallen, där hungriga barn tar av skorna efter förmiddagens utevistelse.

Lax är gott! Karolina Sparring lassar i barnens favoritfisk i soppan.
Lax är gott! Karolina Sparring lassar i barnens favoritfisk i soppan.

När Karolina började som kock på förskolan hade hon drivit ett framgångsrikt kafé, med många kräsna söderbor som gäster. Men hon märkte snart att barn är en ännu mer krävande målgrupp. Mycket mat kom tillbaka till köket orörd.

Hon hävdar ändå bestämt att det inte finns barnmat och vuxenmat. Barn kan gilla alla sorters mat, men det krävs mycket engagemang och omsorg vid tillagningen. Till exempel måste köttet i en köttgryta vara riktigt mört. Då får man vara noga, smaka av, och förlänga koktiden om det behövs.
– Jag tror den här boken är schyst hjälpreda och inspiration för föräldrar med idétorka, och dessutom är recepten avsmak­ade av en massa barn på förskolan, säger Karolina.

Indisk vegocurry
22 kronor/portion | 40 minuter att tillaga | 250 kalorier/portion

Det här behövs till fyra portioner:
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk matolja + 1 msk smör
1-2 tsk tikka masala (röd currypasta)
0,5 dl röda linser
4 potatisar
1 litet blomkålshuvud, delat i buketter
1 msk finriven färsk ingefära
1 zucchini
1 burk kokosmjölk
5 torkade aprikoser, skivade
1 tsk curry
2 msk kokosflingor
1 msk sweet chili
1 tsk salt

Så här gör du: Fräs lök och vitlök i smör och olja tillsammans med currypasta på svag värme cirka 10 minuter. Koka under tiden potatisen 10 minuter, och linserna 5 minuter. Skölj av linserna i kallt vatten så de inte fortsätter mjukna. Lägg ner blomkålen, ingefäran och zucchinin i lökfräset. Låt fräsa med 5 minuter.
Dela den kokta potatisen i mindre bitar, lägg i pannan tillsammans med kokosmjölken. Koka tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter.
Häll i de kokta linserna, torkade aprikoser, curry, kokosflingor, sweet chili och salt. Låt bara linserna bli varma, sedan är det klar.
Servera med jasminris, banan i skivor och gärna grovt hackad färsk koriander.

Gratinerad spätta med vitvinssås och räkor
27 kronor/portion | 35 minuter att tillaga | 580 kalorier/portion

Det här behövs till fyra portioner:
500 g spättafilé, färsk eller tinad
saften av 1 citron
2 msk smör
2 msk vetemjöl
0,5 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
0,5 dl fin riven parmesan
1 dl skalade räkor
2 msk finhackad dill

Så här gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Salta filéerna och pressa på citron, rulla ihop dem och lägg i en ugnssäker form.
Gör en bottenredning genom att smälta smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och tillsätt buljong och vin. Låt koka 3 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt.
Häll såsen över filéerna och strö över parmesan. Grädda 15 minuter i ugnen. Strö över räkor och dill.

Köttfärslasagne
30 kronor/portion | 75 minuter att tillaga | 630 kalorier/portion

Det här behövs till fyra portioner:
500 g färs, lamm, nöt eller kalv
1 gul lök, finhackad,
1 vitlöksklyfta, finriven
3 msk smör
3 msk tomatpuré
1 morot, finriven
1 palsternacka, finriven
1 burk krossade tomater
2 msk torkade franska örter
1 tsk paprikapulver
salt
3 dl matlagningsgrädde
Lasagneplattor
3 dl riven lagrad ost, gärna parmesan

Så här gör du: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form. Fräs färs, lök och vitlök ordentligt i smöret. Tillsätt tomatpuré, morot och palsternacka. Rör runt och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, franska örter, paprikapulver och salt. Låt småputtra under lock cirka 10 minuter. Häll i grädden och smaka av med mer franska örter, salt och svartpeppar från kvarn. Varva den gräddiga köttfärssåsen med lasagneplattor i formen. Börja och sluta med köttfärssås. Strö över den rivna osten. Grädda i ugn cirka 30 minuter. Låt vila 10 minuter före servering.
Servera med tomatsallad, tzatziki och goda oliver.
Tips: Passar bra att frysa in, så gör gärna dubbel sats.
 

Karolinas tips

Ha alltid hemma:
- Färsk citron för c-vitamin och smak. Använd saften eller finrivet skal i till exempel sallad, gryta eller fiskgratäng.
- Färsk bladpersilja: För smaken, som garnering och som bas i örtolja.
- Örtolja: Mixa bladpersilja, raps- eller olivolja, citron/
vinäger, vitlök och salt, plus någon mer örtkrydda du gillar. Använd till exempel till vitkålssallad, krama då in oljan i finskivad vitkål.