svar: Eftersom det hunnit passera tre år befarar jag att det blir mycket svårt för dig att få upprättelse genom en anmälan. Du skriver inget om vad som hänt dig, vilka bevis du har eller om du är tillbaka i jobb igen. Det har förstås betydelse i sammanhanget när jag ska svara på din fråga, men jag tycker absolut att du ska tala med ditt fackliga ombud lokalt eller regionalt och få ett råd. Det viktiga måste ju ändå vara att du har kvar din anställning. Man måste vara klar över att det blir mycket svårt att jobba kvar om man driver en arbetsrättslig tvist mot sin arbetsgivare.
Om du gör en anmälan genom ditt fack kan de välja eller inte välja att gå vidare till Arbets­domstolen. Ett domslut där kan inte överklagas. Men det bästa är att försöka få fram en förhandlingslösning.
Man kan också göra anmälan som privatperson, genom en advokat. Då kan fallet behandlas i tingsrätt. Men det är mycket dyrt och inte alls säkert att man vinner även om man själv är övertygad om detta. Ett domslut i tingsrätt kan dock överklagas. Om man förlorar måste man betala motståndarens kostnader såväl som sina egna.
Allmänt är bästa rådet att gå vidare i livet och lämna dåliga saker som hänt och inte går att ändra på bakom sig. Även om det känns orättvist och bittert. Bästa önskningar.