SVAR: En del grupper som arbetar med högt ställda krav på prestationer drabbas ibland av kollektiv stress, vilket kan visa sig i allmän irritation och problem med att ta emot nyanställda på ett bra sätt. Detta kan vara en orsak till men ingen ursäkt för att de behandlar dig dåligt. Du skriver att du inte tillför något gott på jobbet. Kanske kan du på något sätt visa att du verkligen vill berika gruppen?
I din situation har man i allmänhet ett svårt val att göra. Att fly, alltså säga upp sig, eller att stanna kvar.
I vilket fall måste du frammana din inre styrka, så sluta framför allt att gråta och gör något åt din situation! Väljer du att stanna kvar måste du göra nya val: fly undan eller stå upp och inte ta åt dig, försöka skaffa dig några vänner att hålla dig till, ändra din egen attityd och/eller att strida för din rätt till en god arbetssituation.
Om du vill strida för din sak, vänd dig till din chef och berätta att du fått ett dåligt mottagande av arbetskamraterna. Kanske är din chef en klok människa och gör något åt gruppstressen så väl som dina problem.
Om chefen inte vill eller förmår ändra på situationen kan du vända dig till ditt skyddsombud och ditt fackliga ombud. De kan gå vidare med arbetsmiljörelaterade krav.