Tårta Gävle

KA-tårtanMed bästa servisen och tända ljus har Ai-no Moilanen dukat upp i köket på äld-reboendet Fleminggatan 15 i Gävle. En härlig hallontårta står på bordet och kaffedoften sprider sig i lokalen. Nu är det bara hedersgästen som saknas.
– Hon vet att det ska hända något men hon vet inte vad, säger Aino och ringer chefen Caroline Huttulas mobiltelefon för att se var hon är någonstans.
Till slut dyker hon upp i korridoren, arm i arm med Signe, en av de äldre boende på avdelningen. Aino hälsar välkommen och skyndar sig att berätta.

– Du är den bästa chefen man kan tänka sig, säger hon, och därför vill jag bjuda dig på tårta!
Caroline Huttula ser uppriktigt förvånad ut.
– Nämen, vad roligt!, utbrister hon. Vilken överraskning!
Ingen i personalen har vetat om att Aino planerat att bjuda chefen på tårta men alla stämmer in i hyllningskören. Caro-line Huttula är en mycket omtyckt chef, det är alldeles tydligt. Aino säger att sen Caroline började som chef på avdelningen har allt fungerat bra,  från planering till sammanhållning i arbetsgruppen.
– Caroline kan vara både hård och bestämd, men är alltid snäll och trevlig. Och jag kan inte förstå att du är så ung, säger Aino och tittar på Caroline. Du verkar så erfaren i allt du gör.
Caroline Huttula har, trots sina unga år, redan hunnit med att arbeta flera år inom vården. Hon började som undersköter-ska men fick problem med ryggen och bestämde sig därför att studera på social- och omvårdnadsprogrammet, där hon gick
i tre år. Praktiken gjorde hon på Fleminggatan och där blev hon kvar. I dag är Caroline verksamhetschef för två av äldreboendets avdelningar.

– Eftersom jag har arbetat som undersköterska så har jag den erfarenheten med mig och det  hjälper mig i mitt arbete varje dag, säger hon. Jag har förståelse för dem som arbetar här och kan sätta mig in i deras situation.
Vi sitter runt bordet i köket. Personalen hjälper några av de boende att lägga upp tårta och hälla upp kaffet. Signe fryser om fötterna och Aino är snabb att hämta tofflor.
– Det är bra uppassning här, säger Signe.
Tårtan tar slut och personalen börjar förbereda för lunch. Caroline ska vidare till nästa avdelning, men innan hon springer iväg tackar hon Aino för uppskattningen och ger henne en stor kram.
– Tack för att du finns, säger Aino och kramar tillbaka.

Caroline Huttula

Ålder: 26 år
Yrke: Verksamhetschef på äldreboendet Fleminggatan 15 i Gävle.

Så ordnar du ett tårtkalas!
Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet med "Tårtkalas".
Skicka till:
Kommunalarbetaren,
Box 190 34, 104 32 Stockholm.
Eller e-posta till:
kommunalarbetaren@kommunal.se