Efter flera hårt pressade somrar inom äldreomsorgen i Bodens kommun väntar ännu en tuff tid – kanske den värsta hittills. Det säger Kommunals sektionsordförande Anna-Karin Nylund:

– Det är katastrof, det är så fruktansvärt dåligt. Man kan inte fortsätta så här år efter år. 

En person med kort rött hår och glasögon bär en röd hoodie med ett vitt "K" på, framför en ljusfärgad texturerad vägg.
Anna-Karin Nylund, Kommunal i Boden.

I början av veckan fattades det personal till cirka 60 rader. Dagen före midsommarafton var siffran nere på 38.

Enligt Kommunal är personal som i dagarna ska gå på ledighet oroliga för om de kommer att kunna göra det. Men Marie-Heléne Ståhl, verksamhetschef för hemtjänsten i Bodens kommun, är tydlig med att om man har fått sin semester beviljad så är det vad som gäller.

– Det är sagt så att ”om det blir en kris då säger vi till, men hör du inget från mig som chef så ska du gå på semestern”, säger hon.

Kan du förstå att det finns en oro bland personalen?

– Ja! Och det är jag också, ska jag villigt erkänna. Men jag ska prata med mina chefer om att de måste prata med sina medarbetare om det här, säger Marie-Heléne Ståhl.

För dyrt med sommarbonus

Förra sommarens stora personalbrist försökte bland annat lösas med bonusar för flyttade semestrar, men det blev alldeles för dyrt. Därför har politikerna inför årets säsong beslutat att inte erbjuda något generellt sommaravtal.

– De hoppas på frivillighet, jag vet de som redan i vintras tog beslutet att jobba i sommar och ha semester tidigare eller senare under året. Men annars vet jag ingen som flyttat sin semester frivilligt, säger Anna-Karin Nylund.

Måste du svara om chefen ringer på semestern?

Sommarbemanning

Kan jag tvingas jobba på semestern?

KA reder ut

Enligt Marie-Heléne Ståhl har en nattpersonal erbjudits 15 000 kronor per vecka för flyttad semester. Andra lösningar har varit att ta in det dyrare alternativet hyresundersköterskor.

– Nu har vi det tufft, men vi kavlar upp ärmarna och försöker göra allt vi kan för att komma igenom sommaren.

Men du kan inte lova att ingen kommer att bli inringd på sin semester?

– Nej det kan jag inte göra, men vi ska jobba nu för att det inte ska bli så, säger Marie-Heléne Ståhl.

Anna-Karin Nylund är mycket kritisk till kommunens agerande, och säger att många medlemmar mår jättedåligt.

– Jag tror att folk kommer att sjukskriva sig eller att man faktiskt kommer att bli sjuk när man blir behandlad så här.

Bättre läge på äldreboendena

Situationen på Bodens kommunala äldreboenden beskrivs, till skillnad från hemtjänsten, som lugnare i år. Verksamhetschefen Andreas Törnberg säger att det finns en del luckor på två av fyra boenden, men att ingen personal på boendena ska behöva jobba på sin semester.

Förra sommaren testade kommunen något nytt och flög in sex spanska undersköterskor som skulle rädda sommarbemanningen på äldreboendena. Men den förväntade succén uteblev och lämnade i stället den ordinarie personalen än mer frustrerad.

Inför den här sommaren tog man inspiration från fjolårets satsning, men landade i stället i att starta en resursgrupp och en kompetensförsörjningsenhet som medverkat på skolor och rekryteringsmässor.

Anna-Karin Nylund anser dock inte att det har gett något större resultat.

Men enligt Andreas Törnberg har ”gruppen” bidragit till två överanställningar på varje boende som nu löser sommaren bättre – även om det har blivit lite dyrt.

– Men ingen har behövt flytta sin semester och ingen har behövt sälja sin semester, säger han, och understryker att sommaren därför blir billigare för dem, då den kompenserar den dyrare våren.